nieuws

Martin Driessen wint De Inktaap

15 maart 2018

De Inktaap, de jongerenprijs van de Nederlandse literatuur, waarbij leerlingen worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs, is op de slotdag van het project, 13 maart, uitgereikt aan Martin Michael Driessen voor zijn verhalenbundel Rivieren (Van Oorschot).

Driessens Rivieren kwam als winnaar uit de race, nadat bijna negenhonderd scholieren tussen de 15 en 18 jaar hun stem uitbrachten. Tijdens de feestelijke slotdag in de Doelen te Rotterdam nam Driessen de befaamde Inktaap-trofee in ontvangst in het bijzijn van ruim zevenhonderd jongeren uit heel Nederland. Rivieren won het van de andere genomineerde boeken: De tolk van Java van Alfred Birney (De Geus) en WIL van Jeroen Olyslaegers (De Bezige Bij). Het werk van de twee Nederlandse auteurs, Driessen en Birney, kwam tot stand met een beurs van het Nederlands Letterenfonds. Van Rivieren zijn inmiddels vertalingen in het Engels, Duits en Hongaars in voorbereiding.

De deelnemende leerlingen streden bovendien onderling voor de Prijs voor het Beste Juryrapport, wat vele mooie commentaren opleverde. Hierbij een greep uit de juryrapporten voor Driessens Rivieren:

  • ‘Net als de echte rivieren, bevaar ik zoals de hoofdpersonages de onverwachte wendingen en drijf ik mee met het verhaal. Gelukkig is Driessen de kapitein, zoals geen ander dat kan.’

  • ‘Elke rivier, elk verhaal, staat compleet op zichzelf en toch komen ze samen in één monding.’

  • ‘Als lezer word je zo alsof op een rivier door het boek heen geleid, er verandert af en toe iets, maar het blijft dezelfde stroming.’

Vorig jaar ging Connie Palmen met de prijs naar huis voor haar boek Jij zegt het!.

De Inktaap is een project van Stichting Lezen en Passionate Bulkboek en werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Nederlands Letterenfonds.

Links

Inktaap uitreiking