nieuws

Nederland en Vlaanderen te gast op de Leipziger Buchmesse

15 maart 2018

Op de Leipziger Buchmesse, de op een na grootste boekenbeurs in Duitsland, en het gelijktijdige festival Leipzig Liest staat de Nederlandstalige literatuur in de spotlight. Van donderdag 15 tot en met zondag 18 maart werken striptekenaars en illustratoren live in het Atelier Parade, geven meer dan tien Nederlandse en Vlaamse auteurs lezingen, en er is veel aandacht voor digitale literatuur: het boekenvak en het publiek kunnen op de beurs kennismaken met drie literaire apps en een VR-installatie.

Tijdens het festival Leipzig Liest zijn er op verschillende podia in de stad optredens van onder meer Herman Koch, Hans Maarten van den Brink, Anita Terpstra, Annemieke Hendriks, Pauline de Bok, Ernest van der Kwast, Peter Terrin en Esther Gerritsen.

De prestigieuze talkshow Das Blaue Sofa heeft ook dit jaar weer een eigen podium op de Leipziger Buchmesse. Op zaterdag en zondag worden Connie Palmen en Herman Koch daar geïnterviewd over hun nieuwe Duitse vertalingen Die Sünde der Frau (De zonde van de vrouw, vertaling Hanni Ehlers) en Der Graben (De greppel, vertaling Christiane Kuby).

In de Nederlands-Vlaamse stand (hal 4, C303) zijn er onder meer lezingen van Esther Gerritsen, Ernest van der Kwast en Karolien Berkvens. In het Atelier Parade illustreren Nederlandse en Vlaamse tekenaars bijzondere citaten uit de literatuur en filosofie; hiervan worden ter plekke zeefdrukken op A5-formaat gemaakt, die uitgedeeld worden aan het publiek. De club tekenaars bestaat deze editie uit Jeroen Funke, Anne Stalinski, Charlotte Dumortier en Wasco.

ansichtkaarten apps en flyer

Ook is er in het programma extra aandacht voor digitale literatuur. Zo kun je bijvoorbeeld literair daten met de app Hartenjager van Arnon Grunberg, of gamen met Puzzling Poetry: Woordenschatkist, een gedichtenapp voor kinderen met werk van onder andere Ted van Lieshout, Joke van Leeuwen en Bart Moeyaert. Deze speciale junior-editie is gebaseerd op de succesvolle app Puzzling Poetry, waarin je zelf op zoek gaat naar de plaats van woorden en het ritme, en dat spelen met woorden leidt tot een nieuwe, geconcentreerde manier van lezen.

Het gastprogramma in Leipzig maakt deel uit van het vervolgprogramma Dit is wat we delen 2017-2018 dat door de Nederlandse en Vlaamse letterenfondsen wordt georganiseerd. Najaar 2017 stonden Nederlandse en Vlaamse auteurs in de spotlight op de podia van het internationales literaturfestival berlin en tijdens Stadt Land Buch, een soort boekenweek in Berlijn, Potsdam en omstreken. Later dit jaar volgen programma’s op het Harbourfront Festival in Hamburg en rond kinder- en jeugdliteratuur in München.

Links:

Digitale literatuur, downloads via: