agenda

Instituto Cervantes

Rodrigo Blanco Calderón in Utrecht

29 maart 2018

https://hermes.cervantes.es/FichaWeb/118989/247

De cyclus Schrijvers in de eerste persoon is een serie literaire bijeenkomsten in het Instituto Cervantes in Utrecht met als doel het persoonlijk leren kennen van schrijvers, het betreden van hun verhaalwereld en het beter begrijpen van hun creatieve universum. In de middag van donderdag 29 maart is de Venezolaanse schrijver Rodrigo Blanco Calderón te gast om te spreken over zijn roman The Night, welke pas in Nederlandse vertaling verscheen bij De Bezige Bij.

De Venezolaanse schrijver en uitgever Rodrigo Blanco Calderón (1981) heeft diverse prijzen gewonnen voor zijn korte verhalen en tijdens het Hay Festival van 2009 in Bogota werd hij uitgeroepen tot een van de beste jonge Latijns-Amerikaanse schrijvers. In zijn debuutroman The Night, dat zijn titel ontleent aan een lied van de Amerikaanse band Morphine, schrijft Blanco Calderón over van alles: de recente geschiedenis van zijn land, filosofie, taal en taalspelletjes. Fictie en werkelijkheid kruisen elkaar voortdurend, maar uiteindelijk laat The Night zich vooral lezen als een felle kritiek op het huidige regime in Venezuela.

Tijdens zijn verblijf in Amsterdam als writer in residence zal Blanco Calderón werken aan The Year of Mercy, waarmee hij zijn fictionele portret van de recente geschiedenis van Venezuela uitbouwt. Zijn tweede roman is een vervolg op The Night en wordt een verhaal over politieke intrige, spirituele strijd en apocalyptische angst in een tijd die in J.M. Coetzee’s woorden omschreven kan worden als “post-religieus”.

De ontmoeting met Blanco Calderón in het Instituto Cervantes begint om 14.00 uur. De voertaal van het evenement is Spaans en de entree is gratis. Een plek reserveren kan per mail.

Links