agenda

met vertaler Josephine Rijnaarts

Athenaeum Leesclub: ‘Tijl’ van Daniel Kehlmann

11 april 2018

https://www.athenaeum.nl/agenda/athenaeum-boekhandel-spui/leesclub-europese-literatuurprijs-daniel-kehlmann-tijl/

In aanwezigheid van vertaler Josephine Rijnaarts en onder leiding van Maartje Kroonen, hoofd van de afdeling bellettrie bij Athenaeum op het Spui, vindt op woensdag 11 april de aftrap van de reeks leesclubs in aanloop naar de bekendmaking van de shortlist van de Europese Literatuurprijs plaats. Het boek dat deze avond besproken zal worden is Daniel Kehlmanns Tijl.

Daniel Kehlmann (1975) publiceerde in 2005 Het meten van de wereld, een wereldberoemd geworden roman over het leven van twee negentiende-eeuwse genieën: Alexander von Humboldt en Carl Friedrich Gauß. Daarna schreef hij een aantal eigentijdse romans. Met zijn zojuist verschenen roman Tijl keert Kehlmann terug naar de geschiedenis, deze keer niet de negentiende, maar de zeventiende eeuw. De tijd dat Europa werd verscheurd door godsdienstoorlogen; de kleine ijstijd, toen heksen de schuld kregen van honger, kou en mislukte oogsten; de tijd dat drakenkunde een serieuze wetenschap was. Josephine Rijnaarts vertaalde eerder van Daniel Kehlmann de novelle Je had moeten gaan (2016).

Dit evenement is deel van een reeks leesclubs die jaarlijks door Athenaeum Boekhandel in Amsterdam in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds georganiseerd wordt in aanloop naar de bekendmaking van de shortlist van de Europese Literatuurprijs.

De leesclub duurt van 19.30 tot 21.00 en vindt plaats in de boekhandel op het Spui. Deelname aan deze leesclub kost € 10,-, een passepartout voor drie avonden € 25,-, kaarten zijn via de webwinkel van Athenaeum te koop.