agenda

Rotterdam

Woordnacht Festival

13-14 april 2018

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 april vindt op verschillende locaties in het centrum van Rotterdam de derde editie van Woordnacht plaats. Ruim zeventig schrijvers, dichters en performers treden op tijdens het festival rondom actuele Nederlandstalige literatuur. Naast voorstellingen en lezingen op uiteenlopende plekken vinden er ook talkshows en boekrecensies plaats en worden er documentaires gedraaid. Het accent van Woordnacht ligt dit jaar op postkoloniale literatuur en de rol die dit speelt in de huidige samenleving, globalisering en nieuwe wereldbeelden.

Adriaan van Dis opent het festival op vrijdag 13 april in Arminius met de tweede Anna Blaman-lezing. Zijn lezing staat in het teken van postkolonialisme en ontwikkelingen in de samenleving. De lezing is vernoemd naar Anna Blaman (1906-1960), een van de belangrijkste naoorlogse Rotterdamse auteurs. Verder staat op vrijdag ‘De nooit gepeilde diepte’ op het programma: een serie lezingen in het teken van postkoloniale literatuur en de betekenis hiervan in de huidige samenleving. Karin Amatmoekrim, Antoine de Kom en Radna Fabias treden op en spreken over hun werk en hun culturele achtergrond. Koen Peeters, winnaar van de ECI Literatuurprijs 2017 voor zijn roman De mensengenezer, belicht de Vlaamse postkoloniale literatuur. Tenslotte zullen op de vrijdagavond Adriaan van Dis, Karin Amatmoekrim en schrijver/columnist Stephan Sanders deelnemen aan het debat ‘Andermans huid’ o.l.v. Leon Heuts.

Astrid H. Roemer – de eerste Caribische schrijver aan wie de P.C. Hooftprijs werd toegekend in 2016 – is op zaterdag 14 april te zien in Boekhandel Donner. Verder zal Arthur Japin te zien zijn in ‘Debutanten’, een terugkerend festivalprogramma waarin een befaamde auteur praat over zijn beginperiode als nog onbekende debutant. Hij geeft daarnaast antwoord op vragen van aankomend prozadebutant Daan Doesborgh. Die avond bespreekt Herman Brusselmans met o.a. Marja Pruis en Christiaan Weijts ontwikkelingen in de Nederlandstalige literatuur aan de hand van nieuw verschenen boeken.

Ook kan tijdens het festival in Galerie NL=US Art op 14 april tussen 13.00 en 15.00 de virtual reality installatie ‘Zonder handen’ van dichter en componist Micha Hamel en animator Demian Albers (Studio Apvis) worden ervaren. Dit werk kwam tot stand via het programma ‘Literatuur op het scherm’ van het Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Daarnaast schreef Hamel speciaal voor Woordnacht een intrigerende performance: hoog in het Rotterdam Marriott Hotel - met uitzicht op het nieuwe Rotterdam CS - beleven bezoekers bij ‘Fluistertonen’ de werking van een intense zintuiglijke ervaring.

Dagkaarten voor Woordnacht kosten € 14,50, passepartouts gaan voor € 20,00 (€ 15,00 voor studenten) over de toonbank. Meer informatie, het volledige programma en kaartverkoop zijn te vinden op de website. Daarnaast worden kaarten verkocht bij de klantenservice van Boekhandel Donner (tweede verdieping).

Woordnacht is mede tot stand gekomen met een bijdrage van het Nederlands Letterenfonds via de regeling Literaire manifestaties en activiteiten.