agenda

Schwob-avond over Japanse literatuur van vóór Murakami

14 maart 2018

Voor liefhebbers van Japanse literatuur organiseert Schwob op 14 maart een avond bij boekhandel Kooyker in Leiden over minder bekende Japanse literatuur. Naast Murakami, die ongekend populair is, zijn er namelijk meer Japanse schrijvers die aanleiding bieden om literatuur uit Japan verder te ontdekken. Schwob brengt er drie voor het voetlicht.

Jun’ichirō Tanizaki was een van de voornaamste Japanse auteurs van de twintigste eeuw. Hij verwierf grote bekendheid met verhalen waarin vooral de koortsachtige jacht op genot in het snel groeiende Tokio werd beschreven – niet zelden met komische ondertoon. In de Schwob-winteractie 2018 verscheen een nieuwe bloemlezing van zijn werken, De brug der dromen, welke het startpunt zal vormen voor deze avond.

Een andere Japanse schrijver die in Nederland weinig aandacht geniet is Yasushi Inoue. Van hem verscheen onlangs Het jachtgeweer, een delicate roman over liefde en eenzaamheid.

De laatste schrijver die aan bod zal komen is Junpei Gomikawa, die de hartverscheurende en tegelijk hartverwarmende dubbelvuistdikke oorlogsroman Menselijke voorwaarden schreef. Verlangen naar intimiteit en vrijheid, en het verwerken van teleurstellingen, onmacht en trauma zijn de rode draden die deze werken met elkaar verbinden. Japanse literatuur blijkt behalve subtiel vooral eerlijk en ook rauw te kunnen zijn.

De avond wordt gepresenteerd door Ivo Smits, hoogleraar Letteren en culturen van Japan aan de Universiteit Leiden waar hij over literatuur en film in Japan doceert. Hij schreef o.m. tien jaar lang recensies van Japanse literatuur voor NRC Handelsblad.

De toegangsprijs bedraagt € 5,00 (studenten gratis) en aanmelden kan via info@kooyker.nl.

De volledige agenda met alle leesclubs, lezingen en presentaties over Schwob-boeken door het hele land vind je hier.