nieuws

The ones to watch

Derde editie Slow Writing Lab van start

19 februari 2018

De derde editie van het Slow Writing Lab is gestart. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds selecteerden de hbo-kunstopleidingen Creative Writing van ArtEZ, Beeld en Taal van de Gerrit Rietveld Academie en Writing for Performance van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ieder twee recent afgestudeerde schrijftalenten voor het Slow Writing Lab III.

Dit zijn:

De deelnemers zijn te volgen op www.slowwritinglab.nl Op de site zijn nu al hun eerste verhalen, gedichten of soundscapes te lezen of beluisteren.

De zes talenten van Lab III werken met een beurs van het Letterenfonds een jaar lang – het academisch jaar 2017-2018 – intensief aan een eigen creatief onderzoek. Het Slow Writing Lab is ingericht als een ‘vrije master’: de talenten stellen een individueel programma samen rondom een voor hun eigen ontwikkeling relevant onderwerp of thema. Ze worden hierbij intensief gecoacht door hun literaire voorbeelden: schrijvers, redacteuren en regisseurs. Daarnaast zijn er maandelijkse plenaire (werk)bijeenkomsten en masterclasses. Dit programma wordt vormgegeven door Michiel Koelink (media kunstenaar en docent aan de Breitner Academie Amsterdam en de master MADTech van de Academie Minerva Groningen), het Letterenfonds en de betrokken opleidingen.

Deelnemers Slow Writing Lab III

Nederland kent (nog) geen masteropleiding creatief schrijven. Om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen is in 2015 het Slow Writing Lab opgericht. Het programma biedt ieder jaar een select aantal jonge schrijvers een omgeving waarin ze hun talent op creatief en professioneel gebied kunnen ontwikkelen. Het Slow Writing Lab maakt deel uit van een breder talentenprogramma van het Nederlands Letterenfonds, waarvoor OCW een extra budget ter beschikking heeft gesteld.

Eerdere edities

Deelnemers aan de twee voorgaande edities van Slow Writing Lab waren: Charlien Adriaenssens, Sarah Arnolds, Jelko Arts, Simone Atangana Bekono, Ellen Dorrestein, Koen Frijns, Ries Jongeneelen, Sytske van Koeveringe, Lotte Landman, Lotte Lentes, Yvo Nafzger, Levi Olthof, Marjolein Visser, Roos Vlogman, Wout Waanders en Lisa Weeda.

Het programma wordt door de deelnemers zonder uitzondering positief gewaardeerd en was van substantiële betekenis voor hun ontwikkeling. Een groot aantal van hen heeft inmiddels een uitgever gevonden, publiceerde verhalen in tijdschriften, treedt op op diverse podia en festivals, of maakt werk voor het theater.

Downloads

Meer informatie

Pieter Jan van der Veen

Contact

Pieter Jan van der Veen

Senior beleidsmedewerker

pj.vander.veen@letterenfonds.nl