nieuws

Eva Meijer wint Halewijnprijs

26 januari 2018

De Halewijnprijs 2017, een oeuvreprijs voor literair talent, gaat naar Eva Meijer, schrijver van onder meer Dierentalen (non-fictie), Het vogelhuis (roman) en De soldaat was een dolfijn (essay). Christine Otten wint de Reinaerttrofee, de prijs van de jongerenjury, voor haar roman We hadden liefde, we hadden wapens. Beide prijzen worden op 11 maart uitgereikt in Roermond.

De jury van de Halewijnprijs acht Eva Meijer een groot literair talent met een belangrijke boodschap: beide worden op een overtuigende en eigenzinnig manier gecombineerd in haar werk. “In een mooie natuurlijke schrijfstijl toont zij dat er een wereld te winnen valt, wanneer menselijke dieren oog krijgen voor communicatie van en met niet-menselijke dieren.”

Meijer werkt met een beurs van het Letterenfonds aan haar vierde roman, die naar verwachting eind 2018 bij Cossee zal verschijnen. Dierentalen en Het vogelhuis worden vertaald in het Arabisch, Duits, Engels, Frans, Pools en Turks.

De jongerenjury van de Reinaerttrofee heeft uit de genomineerden We hadden liefde, we hadden wapens van Christine Otten gekozen als Beste Boek. De roman vertelt het verhaal van een Afro-Amerikaans gezin dat in de jaren 50 en 60 strijdt voor burgerrechten. Een stuk geschiedenis dat volgens de jongeren onderbelicht blijft in het onderwijs en dat de lezer bewust maakt van wat racisme kan aanrichten. Het boek heeft de jongerenjury verward, maar vooral geboeid achtergelaten. “Een verhaal dat verteld moet worden.”

Otten schreef We hadden liefde, we hadden wapens (Atlas Contact) met een beurs van het Letterenfonds. Haar, thematisch verwante, boek De laatste dichters werd vertaald in het Engels.

Voor de Halewijnprijs 2017 waren Murat Isik, Eva Meijer, David Nolens, Annel de Noré, Christine Otten en Chris de Stoop genomineerd. Eerder ging de prijs onder meer naar Tommy Wieringa, Arthur Japin en Benny Lindelauf.

De uitreiking van de Halewijnprijs vindt plaats op zondagmiddag 11 maart 2018 in het Royal Theater in Roermond. Tickets (inclusief één consumptie) zijn gratis voor leden van de Bibliotheek Bibliorura, niet-leden betalen € 5. Reserveren kan tot 7 maart via info@bibliorura.nl o.v.v. uw naam, adres en eventueel lenerpasnummer.

foto Foto Eva Meijer: Irwan Droog. Foto Christine Otten: Fjodor Buis.

Links