nieuws

VSB Poëzieprijs naar Joost Baars

26 januari 2018

Joost Baars is bekroond met de VSB Poëzieprijs 2018 voor zijn bundel Binnenplaats (Van Oorschot). De 24e en laatste editie VSB Poëzieprijs ging daarmee, net als vorig jaar toen dat voor het eerst in de traditie van deze prijs gebeurde, naar een debuut. Vorig jaar ontving Baars op basis van dit debuut een stimuleringssubsidie van het Letterenfonds; ook werd zijn eerste bundel genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs.

De jury van de VSB Poëzieprijs prees Binnenplaats als “een hallucinante, mystieke bundel” en schreef:

De taal van Joost Baars’ debuutbundel vormt een eigenaardige, meeslepende muziek die het aardse probeert te verbinden met het transcendente, de hartenkreet met de filosofie, […] bij elke herlezing groeien deze gedichten en trekken ze je mee in hun zoektocht [..] De jury is ervan overtuigd dat dit een boek is dat over vele jaren nog gelezen gaat worden, en waarvan de gelukkige bezitters het steeds weer opnieuw uit de kast zullen pakken.

Foto Tessa Posthuma de Boer

De jury bestond uit Maaike Meijer (voorzitter), Hannah van Binsbergen (winnaar van de VSB Poëzieprijs 2016), Anikó Daróczi, Cathérine De Kock en Geertjan de Vugt.

De andere genomineerden waren Charlotte Van den Broeck met Nachtroer (De Arbeiderspers), Marije Langelaar met Vonkt (De Arbeiderspers), Tonnus Oosterhof met Ja nee (De Bezige Bij) en Mieke van Zonneveld met Leger (De Bezige Bij).

Joost Baars (1975) is dichter, essayist en al twintig jaar boekverkoper. Hij was betrokken bij het Amsterdamse poëziepodium Perdu en het literatuurfestival Read My World, schrijft over poëzie voor Awater en de Poëziekrant, en publiceerde vertalingen van gedichten van Dorothea Lasky, Morani Kornberg-Weiss en Gerard Manley Hopkins. Af en toe treedt hij op met het improvisatieduo Boi Akih.

Foto: Hielke Grootendorst

VSB Poëzieprijs

De VSB Poëzieprijs is sinds 1994 dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste bundel van het jaar met een geldbedrag van 25.000 euro. De prijs werd gisterenavond in Den Haag voor het laatst uitgereikt. Bas Kwakman, directeur van Poetry International Rotterdam, sinds 2011 organisator van de uitreiking van de VSB Poëzieprijs, kondigde in zijn openingswoord het voortbestaan van een forse, jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige poëziebundel aan. De financiering hiervoor wordt de komende jaren gegarandeerd door het Elise Mathildefonds en het Van Beuningen / Peterich-fonds. De organisatie blijft in handen van Poetry International.

Links