nieuws

Stripschapprijs naar Peter van Dongen

19 januari 2018

Peter van Dongen wordt bekroond met de Stripschapprijs, de belangrijkste oeuvreprijs voor striptekenaars in Nederland. Afgelopen jaar verscheen zijn beeldroman Familieziek, een bewerking van de gelijknamige roman van Adriaan van Dis. Eerder publiceerde hij onder meer Rampokan, een tweeluik dat zich afspeelt aan de vooravond van de politionele acties in Indonesië. Zijn werk werd vertaald in het Duits, Engels, Frans en Indonesisch; deels met subsidie van het Letterenfonds. De Stripschapprijs 2018 wordt op 31 maart uitgereikt tijdens de Stripdagen in de Jaarbeurs in Utrecht.

De commissie voor de Stripschapprijzen 2018 stelt dat de winnaar van dit jaar voor het “hoogst haalbare” gaat:

Al sinds zijn eerste publicaties in bladen als De Vrije Balloen en het maandblad Wordt Vervolgd springt zijn werk in het oog. […] Zijn Indische roots (via zijn Chinees-Indische moeder) spelen een nadrukkelijke rol. Zijn bekendste werk, Rampokan, is een monument in de Nederlandse stripgeschiedenis. [..] Door Peter van Dongen (1966) de Stripschapprijs 2018 toe te kennen wil de commissie meer dan eens laten zien dat het niet gaat om een grote productie, maar om continuïteit en bovenal kwaliteit.

pagina uit Familieziek, uitgeverij Scratch

Stripschapprijs

De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder. De onafhankelijke commissie voor de Stripschapprijzen 2018 bestond uit voorzitter Cok Jouvenaar, Willem Ritstier, Jos van Waterschoot, Jeroen van Esch, Robin Schouten, Anne-Marie Steenbergen, Mark Marijnen en Dimitri van Amerongen.

Links

Barbara den Ouden

Contact

Barbara den Ouden

Graphic novels en fictie

b.den.ouden@letterenfonds.nl