nieuws

Lezersprijs voor Van Veelen

Van Heemstra wint BNG Literatuurprijs

12 januari 2018

De BNG Bank Literatuurprijs, een jaarlijkse bekroning van 15.000 euro voor een jonge schrijver met een jong oeuvre, is uitgereikt aan Marjolijn van Heemstra voor En we noemen hem (Das Mag). De roman kwam mede met een beurs van het Letterenfonds tot stand; Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse vertalingen zijn in voorbereiding.

De jury van de BNG Bank Literatuurprijs noemt Van Heemstra een schrijver van formaat:

Van Heemstra weet hoe je de lezer nieuwsgierig houdt. Het moderne cliché dat het verleden niet wit of zwart maar grijs was, verandert in haar speurtocht in een kleurrijke kluwen van feiten en herinneringen. Om daar iets van te kunnen maken, een verhaal dat zowel naar het verleden wijst als naar de toekomst, moet je een schrijver van formaat zijn.

Foto's: Michel Groen

Arjen van Veelen won de BNG Bank Lezersprijs met zijn, eveneneens met een beurs van het Letterenfonds tot stand gekomen, roman Aantekeningen over het plaatsen van obelisken (De Bezige Bij). Hij mag in 2019 een maand naar keuze verblijven in het Roland Holsthuis te Bergen.

Naast Van Heemstra en Van Veelen waren ook Murat Isik (Wees onzichtbaar, Ambo|Anthos) en Alma Mathijsen (Vergeet de meisjes, De Bezige Bij) genomineerd. De jury bestond uit voorzitter Hetty Hafkamp (burgemeester van Bergen), Jacqueline Bel (Vrije Universiteit), Arjan Peters (de Volkskrant) en Jeroen Vullings (Vrij Nederland).

BNG Bank Literatuurprijs

De BNG Bank Literatuurprijs is bedoeld voor Nederlandstalige auteurs die jonger dan veertig jaar zijn; die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn; die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2017 een nieuw boek is verschenen.

De prijs werd eerder gewonnen door Hanna Bervoets (2016), Jamal Ouariachi (2015), Maartje Wortel (2014), Wytske Versteeg (2013), Christiaan Weijts (2012), Jan van Mersbergen (2011), Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

Links