agenda

Centrale Bibliotheek Utrecht

Algoritmisch Historisch Museum: De borstelbergen van 1929

23 december 2017 - 7 januari 2018

Op 23 december opent medialab SETUP om 15:00 een nieuwe expositie in de Centrale Bibliotheek Utrecht. De bezoekers worden uitgenodigd voor een gedachte-experiment: wat zou er in voorbije eeuwen gebeurd zijn als er toen al algoritmes werden gebruikt? De expositie is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds (regeling Digitale literatuur).

Algoritmes bepalen steeds meer hoe wij in de eenentwintigste eeuw ons leven leiden, van het nieuws dat we dagelijks meekrijgen op sociale media tot geautomatiseerde opsporingsmethoden door de geheime diensten en sollicitatieprocedures waar geen mens meer aan te pas komt. Het Algoritmisch Historisch Museum wil laten zien dat algoritmes minder objectief zijn dan ze vaak worden voorgesteld. Ze zijn gebaseerd op het wereldbeeld van degenen die ze gemaakt hebben.

De borstelbergen van 1929

Omstreeks 1920 kreeg in Nederland de zielkundige theorie van katholiek academicus Jacques van Ginneken voet aan de grond. Op basis van tests maakte van Ginneken zogeheten ‘persoonlijkheids-silhouetten’, die gepast konden worden in ‘ambachts-silhouetten’. Deze methode werd tussen 1918 en 1929 toegepast door het ‘Centraal Zielkundig Beroepskantoor’ in Utrecht, dat op ‘objectief wetenschappelijke wijze’ de ‘juiste man op de juiste plaats’ wilde toewijzen. Wat als deze zielkundige theorie kritiekloos en massaal was ingevoerd in Nederland? Curatoren Ewoud Kieft & Ellen Bijsterbosch nemen de ebzoekers mee naar de fictieve borstelbergen van 1929.

De expositie is te zien vanaf 23 december 2017 tot en met 7 januari 2018 op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek Utrecht. Klik hier voor actuele openingstijden. Entree is gratis.

Links

logo