agenda

Anna Woltz houdt Annie M.G. Schmidtlezing 2018

16 mei 2018

Op woensdag 16 mei houdt Anna Woltz in het Kinderboekenmuseum te Den Haag de Annie M.G. Schmidtlezing 2018. In haar lezing zal zij haar visie op jeugdliteratuur ontvouwen.

De in Londen geboren Anna Woltz (1981) groeide op in Den Haag. Als vijftienjarige schreef ze een jaar lang in de Volkskrant over haar leven op school, de columns werden gebundeld in Overleven in 4B. In 2002 debuteerde ze met het kinderboek Alles kookt over. Inmiddels heeft ze ruim 20 boeken op haar naam staan en is haar werk in vele talen vertaald en in binnen- en buitenland vele malen bekroond. Zo won ze in Nederland met Honderd uur nacht de Nienke van Hichtum-prijs 2015 en kreeg ze een Zilveren Griffel voor Alaska. Gips werd bekroond met de Gouden Griffel. Het werk van Woltz ontstaat veelal door observatie en kenmerkt zich door spanning, humor en een vlotte stijl. Haar boeken zijn eigentijds en psychologisch overtuigend, en snijden heel subtiel maatschappelijke en ethische kwesties zonder moralistisch te worden.

De Annie M.G. Schmidtlezing is al bijna twintig jaar een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Elk jaar geeft een gelauwerd schrijver op persoonlijke wijze zijn kijk op de (studie van de) kinder- en jeugdliteratuur. Bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Paul Biegel, Imme Dros, Harm de Jonge (2016), Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert, Edward van de Vendel en Rindert Kromhout (2017).

De lezing wordt georganiseerd door het Literatuurmuseum Den Haag in samenwerking met Stichting Lezen, het Nederlands Letterenfonds en de Stichting IBBY-Nederland, onder meer uitgever van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd, waarin de lezing traditioneel gepubliceerd wordt.

Links