nieuws

Shortlist bekend

BNG Literatuurprijs

12 december 2017

Vier jonge schrijvers zijn genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs 2017: Marjolijn van Heemstra, Murat Isik, Alma Mathijsen en Arjen van Veelen.

De genomineerde romans zijn:

  • En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra (Das Mag)
  • Wees onzichtbaar van Murat Isik (Ambo|Anthos)
  • Vergeet de meisjes van Alma Mathijsen (De Bezige Bij)
  • Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen (De Bezige Bij)

De romans van Marjolijn van Heemstra en Arjen van Veelen kwamen mede met een beurs van het Letterenfonds tot stand. Van Van Heemstra’s En we noemen hem zijn Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse vertalingen in voorbereiding. Eerder werk van Murat Isik is vertaald in het Duits, Turks en Zweeds.

de genomineerde titels

Prijsuitreiking

De BNG Bank Literatuurprijs 2017 wordt uitgereikt op donderdag 11 januari 2018 in de Amstelkerk te Amsterdam. De jury bestaat uit voorzitter Hetty Hafkamp (burgemeester van Bergen), Jacqueline Bel (Vrije Universiteit), Arjan Peters (de Volkskrant) en Jeroen Vullings (Vrij Nederland). Naast de juryprijs wordt aan een van de vier genomineerden een prijs uitgereikt door de BNG Bank Lezersjury. De winnaar van deze lezersprijs mag in 2019 een maand naar keuze verblijven in het Roland Holsthuis te Bergen.

Roland Holsthuis. Foto: Erik Hansen

BNG Bank Literatuurprijs

De BNG Bank Literatuurprijs is een prijs voor jonge schrijvers met een jong oeuvre. De prijs, die 15.000 euro bedraagt, is bedoeld voor Nederlandstalige auteurs die jonger dan veertig jaar zijn; die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn; die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2017 een nieuw boek is verschenen.

De prijs werd eerder gewonnen door Hanna Bervoets (2016), Jamal Ouariachi (2015), Maartje Wortel (2014), Wytske Versteeg (2013), Christiaan Weijts (2012), Jan van Mersbergen (2011), Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

Links