agenda

Grote Denkers

Avond over Duygu Asena in De Balie

1 december 2017

De laatste aflevering van het tweede seizoen Grote Denkers vindt plaats op vrijdagavond 1 december (aanvang 20:00) in De Balie in Amsterdam en staat in het teken van de bekendste feminist van Turkije: schrijfster Duygu Asena (1946-2006). Asena schokte de Turkse samenleving door voor het eerst het woord ‘orgasme’ in het openbaar uit te spreken, vrijuit te spreken over het recht op seksueel genot voor vrouwen, en het traditionele huwelijk te bekritiseren.

Asena begon haar journalistieke carrière met een column in de Turkse krant Hürriyet om vervolgens verschillende eigen vrouwenbladen op te richten die een duidelijk feministische agenda hadden. Ze heeft acht zeer populaire romans geschreven waaronder De vrouw heeft geen naam (1987), dat ook wel het ‘feministisch manifest van Turkije’ werd genoemd. Deze roman beschrijft de alledaagse worstelingen van een vrouw die strijdt voor haar onafhankelijkheid en werd een instant bestseller. Het boek werd na de veertigste druk in 1998 verboden door de Turkse regering, omdat het gezien werd als ‘obsceen, gevaarlijk voor kinderen, en ondermijnend voor het huwelijk als instituut’. Na twee jaar van rechtszaken werd het boek weer toegestaan en o.a. vertaald in het Nederlands en Duits.

Met theatermaker en actrice Nazmiye Oral en journalist Çilay Özdemir duiken we in het leven en werk van Duygu Asena en spreken we over haar invloed in Turkije. Vervolgens spreken we met twee jonge vrouwen, schrijver Bregje Hofstede en Hadjar Benmiloud, hoofdredacteur van Vileine, over de relevantie van Duygu Asena vandaag de dag in Nederland. Met muziek van zangeres Sanem Kalfa.

Grote Denkers

Grote Denkers is een programmareeks waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. Vrouwen die stuk voor stuk onze kijk op de wereld hebben veranderd en teksten schreven die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken.

De programmareeks Grote Denkers wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Nederlands Letterenfonds.

Meer informatie en kaartjes