nieuws

Alfred Schaffer bekroond met Charlotte Köhler Prijs

24 november 2017

Dichter Alfred Schaffer ontvangt de Charlotte Köhler Prijs – 15.000 euro groot – voor Mens Dier Ding (De Bezige Bij). De bundel kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds, en werd eerder genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015 en bekroond met de Awater Poëzieprijs 2014 en de Paul Snoekprijs 2016. Een Franse vertaling van Mens Dier Ding is in voorbereiding.

Met Mens Dier Ding stort Alfred Schaffer zich op de geschiedenis van de negentiende-eeuwse Zuid-Afrikaanse legerleider Shaka Zoeloe en de beeldvorming rond diens persoon. ‘Deze poëzie is rauw, treffend eerlijk, gruwelijk onnozel,’ aldus het juryrapport. ‘De politieke inzet ervan wordt voortdurend onder spanning gezet door de ironische toon, het spel met talloze poëtische en zelfs niet poëtische versvormen.’

Tegelijkertijd is bekendgemaakt dat het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor een beginnende Nederlandstalige auteur of vertaler, naar Enne Koens gaat. Aan deze bekroning is een bedrag van 5.000 euro verbonden. Koens ontving van het Letterenfonds een beurs voor het schrijven van het jeugdboek Ik ben Vincent en ik ben niet bang (Luitingh-Sijthoff) en werkt nu met een bijdrage aan een nieuwe jeugdroman.

De Charlotte Köhler Prijs is een driejaarlijkse onderscheiding voor een auteur die een hoogstaand proza-, poëzie- of toneelwerk heeft geschreven. Zowel de prijs als het stipendium worden steeds toegekend in wisselende genres. Deze keer waren dat respectievelijk de poëzie en de jeugdliteratuur. Beide prijzen worden uitgereikt op vrijdagmiddag 8 december a.s. tijdens de Dag van de Bellettrie in Boom Chicago in Amsterdam.

De jury voor de Charlotte Köhler Prijs bestond dit jaar uit Laurens Ham, Erwin Jans en Miek Zwamborn. De Jury voor het Stipendium bestond uit Sara van den Bossche, Annemarie Terhell en Derk Visser.

Links