nieuws

Stadt Land Buch

Nederlandse literatuur op Duitse podia

8 november 2017

Zo’n vijftien Nederlandse en Vlaamse auteurs – onder wie Margriet de Moor, Stefan Hertmans, Gustaaf Peek, Fikry El Azzouzi, Jan Brokken, Gerbrand Bakker, Annemieke Hendriks en Herman Koch – staan deze week op podia in Berlijn, Brandenburg en omstreken tijdens het festival Stadt Land Buch. Op donderdag 9 november worden twee monumenten uit de Nederlandse literatuur in Duitse vertaling gepresenteerd: het laatste deel van Voskuils romancyclus Het Bureau en de brieven van Vincent van Gogh.

De Nederlandstalige literatuur staat centraal tijdens de 26ste editie van Stadt Land Buch in Berlijn, Brandenburg en omstreken. Het programma is een vervolg op de Nederlands-Vlaamse gastlandpresentatie op de Frankfurter Buchmesse 2016. Zowel talentvolle jonge auteurs, gerenommeerde schrijvers als illustratoren geven acte de présence.

Das Büro, de zevendelige romancyclus van J.J. Voskuil, wordt donderdagavond gepresenteerd in het Literaturhaus Berlin door vertaler Gerd Busse en schrijver en Voskuil-fan Gerbrand Bakker. De relatief kleine uitgeverij Verbrecher Verlag durfde dit omvangrijke werk in Duitse vertaling te brengen.

Op de Nederlandse ambassade in Berlijn wordt op 9 november Van Gogh, Die Briefe. „Manch einer hat ein großes Feuer in seiner Seele“ gepresenteerd. Uitgeverij C.H. Beck Verlag brengt deze vertaling van de 265 mooiste en meest aansprekende brieven van Van Gogh uit in een monumentale boekuitgave van meer dan 1.000 pagina’s. De vertaling is van de hand van Marlene Müller-Haas en Susanne Röckel, met medewerking van Andrea Prins. Tijdens de feestelijke presentatie zal de Duitse acteur Christian Brückner brieven van Van Gogh voorlezen en namens het Van Gogh Museum zullen directeur Axel Rüger en conservator en editeur Nienke Bakker ingaan op het belang van de brieven om het werk van Van Gogh te kunnen begrijpen en zijn persoonlijkheid van nabij te kunnen ervaren. Zowel de Voskuil- als de Van Gogh-vertaling kwam tot stand met steun van het Nederlands Letterenfonds.

Ook nieuwe generaties tekenaars zijn vertegenwoordigd in Berlijn: op 8 november tekenen Peter Goes, Mattias de Leeuw, Mies van Hout en Floor Rieder live in de etalage van de grote boekhandel Kulturkaufhaus Dussmann.

Het festival sluit zondag 12 november af met een debutantensalon in het Aufbau Haus en met een literaire avond in het Deutsches Theater. Daarbij treden Gustaaf Peek, Gerbrand Bakker, Fikry El Azzouzi en Bart Moeyaert op.

Het Nederlands-Vlaamse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse leidde vorig jaar tot een storm van belangstelling voor literatuur in alle genres uit Nederland en Vlaanderen. En het gaat door: als verder vervolg organiseren het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren dit najaar en in 2018 een reeks optredens van Nederlandse en Vlaamse auteurs, onder meer in Berlijn, Potsdam, Leipzig, München en Hamburg.

Meer informatie:

opening Foto: Holger Biermann

Bas Pauw

Contact

Bas Pauw

Internationale literaire manifestaties

b.pauw@letterenfonds.nl