nieuws

speciaal Poëzieweek 2018-tarief

Boek een dichter

9 november 2017

Poëzie komt nog meer tot leven als ze wordt voorgelezen – op het podium of in de klas. Klank en ritme nemen je mee, opeens snap je het gedicht. Bovendien, zo blijkt uit recent onderzoek, wordt meer dan de helft van de mensen die met poëzie in aanraking komt nieuwsgierig naar méér. Kortom, twee goede redenen om een dichter uit te nodigen. Zowel bibliotheken en boekhandels als scholen in het basis-, voortgezet en hoger onderwijs kunnen nu tegen een aantrekkelijk, gereduceerd tarief een of meer dichters programmeren in de maand januari 2018. Het Letterenfonds en De Schrijverscentrale bieden dit speciale tarief aan voor optredens in de aanloop naar de Poëzieweek 2018.

Speciaal tarief

Scholen, boekhandels en bibliotheken uit Nederland die gebruik willen maken van de Boek een Dichter-actie, kunnen contact opnemen met De Schrijverscentrale, per mail: info@deschrijverscentrale.nl of telefonisch op 020 623 49 23. Het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale bieden de korting aan voor optredens en workshops die plaatsvinden in de maand januari 2018. Bij De Schrijverscentrale zijn alle Nederlandse en deels ook Vlaamse dichters aangesloten. Van debutanten tot gevestigde namen, van poetry slammers tot een workshop digitale poëzie: De Schrijverscentrale adviseert graag bij het kiezen van een dichter voor uw school, bibliotheek of boekhandel.

Tjitske Jansen. Foto: Ender Özcati Tjitske Jansen. Foto: Ender Özcati

Voortgezet onderwijs

Interessante nieuwe manieren van poëzie lezen voor middelbare scholieren zijn de app Puzzling Poetry van dichter Lucas Hirsch en studio Louter en de app DichtBij van dichter Mark Boog en John van der Wens (beide gratis te downloaden). De app DichtBij genereert – na het maken van een foto – een gedicht dat helemaal is toegesneden op het hier en nu van de lezer. Met de app Puzzling Poetry kan spelenderwijs ontdekt worden hoe poëzie in elkaar steekt. De speler gaat op zoek naar de plaats van de woorden, naar de verbanden tussen de woorden en naar het ritme. Lucas Hirsch begeleidt graag een Puzzling Poetry-workshop met uw leerlingen. Beide apps zijn behoorlijk verslavend, aldus recensenten en spelers.
app Puzzling Poetry Puzzling Poetry

Poëzieweek en poëzielessen

De Poëzieweek 2018 loopt van 25 t/m 31 januari in Nederland en Vlaanderen en wordt georganiseerd door de CPNB. Thema is dit jaar: poëzie en theater. Peter Verhelst schrijft het Poëziegeschenk. Dit krijgt u van de boekhandel cadeau bij aankoop van een gedichtenbundel ter waarde van ten minste € 12,50. Meer informatie over de Poëzieweek is te vinden op www.poezieweek.com. Ook kunt u daar lesmateriaal voor verschillende leeftijden en onderwijsniveaus downloaden of aanvragen (u ontvangt de nieuwste lesbrieven per ommegaande per mail).
“Want er hoeft maar één regel te blijven haken, of het is gedaan”, zo stelt Dichter des Vaderlands, Ester Naomi Perquin, in haar inleiding bij het Poëzieweek-lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs. Een waarneming die lijkt te worden ondersteund door recent onderzoek van Kila van der Starre (UU) naar poëzie in de openbare ruimte, waarin ze concludeert dat meer dan de helft van de mensen die zomaar met poëzie in aanraking komt, nieuwsgierig wordt naar méér.

4x Boek een dichter

De actie ‘Boek een dichter!’ wordt dit jaar voor de vijfde keer op rij georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale in aanvulling op de Poëzieweek-campagne van de CPNB. De resultaten spreken boekdelen: de eerste editie zorgde voor een toename van 15% in de boekingen (74 optredens). Bij de vierde editie van vorig jaar steeg dit aantal naar 133: bijna een verdubbeling van de optredens ten opzichte van het eerste jaar waarin dit speciale tarief werd aangeboden.

Meer informatie

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

m.pereboom@letterenfonds.nl