weblog

Frankfurter Buchmesse 2017

“Who does your printing?”

Lucette Châtelain – 31 oktober 2017

Van 11 tot 15 oktober vond de Frankfurter Buchmesse 2017 plaats, ‘s werelds grootste boekenbeurs. Fonds-medewerkers Lucette Châtelain en Akane Luiken waren er voor het eerst. Op de stand waren zij het gezicht van het Letterenfonds, de eerste informatieverstrekkers die geïnteresseerden naar onze routiniers Tiziano Perez, Agnes Vogt, Victor Schiferli, Barbara den Ouden, Mireille Berman, Bas Pauw, Reintje Gianotten en Ilonka Reintjens doorverwezen. Een verslag van hun eerste Buchmesse.

Op dinsdagavond werd de beurs – met veel persaandacht – door Angela Merkel en Emmanuel Macron geopend. Beiden hielden een overtuigend pleidooi voor de literatuur en het belang van diversiteit en culturele uitwisseling. En die uitwisseling kwam er: op woensdagochtend opende de beurs officieel haar deuren voor professionals uit het boekenvak.

Atypische vragen

In de gangen van het immense beurzencomplex verplaatsen mensen zich (rennend) op loopbanden tussen de zes hallen. Het Vlaams en Nederlands letterenfonds hadden gezamenlijk een stand in de internationale hal. Met de succesvolle gastlandpresentatie van vorig jaar nog vers in het geheugen trokken Nederland en Vlaanderen weer samen op. Ook dit jaar werd onder het motto ‘This is what we share’ de Nederlandstalige literatuur in alle genres aangeprezen. Op de stand waren wij vrijwel voortdurend in gesprek met geïnteresseerden om te vertellen wat het Letterenfonds doet en wat het fonds internationale uitgevers en vertalers kan bieden. We kregen niet alleen inhoudelijke vragen over rechten en subsidies, maar ook atypische vragen zoals: “Ich schreibe ein Buch über Bier, würden Sie es herausgeben?”, “est-ce que vous savez pourquoi le wi-fi ne fonctionne pas?” en “who does your printing?”.

Vruchten plukken

Niet alleen op de stand zelf zetten we het Nederlands boek in de etalage, maar door een groot aantal collega’s werden specifieke titels persoonlijk besproken met de vele vakgenoten. Dit resulteerde in moordende schema’s en waardevolle uitwisselingen. Het gastlandschap van vorig jaar wierp ook duidelijk haar vruchten af: het was een komen en gaan van redacteuren en rechtenmanagers van over de hele wereld en gezamenlijk hadden de collega’s een kleine 300 afspraken. Er was veel aandacht voor de titels in onze nieuwe brochures voor fictie en literaire non-fictie, maar ook voor de ‘Bridget Jones meets Het Bureau’: De verwarde cavia van Paulien Cornelisse.

Op donderdag was er reden om te proosten: De tolk van Java van Alfred Birney, bekroond met de Libris Literatuur Prijs, werd verkocht aan Head of Zeus (Engeland) en dat werd ter plekke op de stand van Singel Uitgeverijen/De Geus gevierd met een glas champagne.

Francfort en français

Het gastland van dit jaar was Frankrijk, met het meeslepende motto ‘Francfort en français’ (Frankfurt in het Frans). Het gastlandpaviljoen was imposant, met veel aandacht voor graphic novels en kinder- en jeugdliteratuur. Ook werd op de Buchmesse de shortlist voor de prestigieuze Prix Goncourt bekendgemaakt door de voltallige jury, onder wie Bernard Pivot en Tahar Ben Jalloun. Voor ons was de grootschalige aanwezigheid van de Fransen ideaal, aangezien Frankrijk de komende twee jaar het focusland is van de twee letterenfondsen. Onder de noemer ‘Les Phares du Nord’ zullen Nederlandse en Vlaamse auteurs hun opwachting maken op literaire festivals door heel Frankrijk. Bijvoorbeeld dit najaar op Lettres d’Europe et d’ailleurs in Parijs, op Marathon d’Automne in Toulouse, en voorjaar 2018 gaan tientallen auteurs naar het festival Comédie du Livre in Montpellier en in het Maison de la Poésie in Parijs.

Collega Bas Pauw (internationale literaire manifestaties) en literair intendant Margot Dijkgraaf spraken op de Buchmesse met de verschillende Franse festivals om zo een nog bredere campagne te kunnen opzetten die hopelijk net als net als het gastlandschap in Frankfurt vorig jaar, zorgt voor meer aandacht voor literatuur uit de Lage Landen. Dit was een fijne gelegenheid voor ons om alvast wat Franse festivaldirecteuren te spreken, aangezien ze deze week naar Amsterdam komen voor een driedaags fellowship.

Feest

Donderdagavond was het net als vorig jaar tijd voor de Dutch Party, deze keer in het MMK by Margarete, vlak naast de Dom. DJs Vic van de Reijt en Ron Tebbens namen de honneurs waar achter de wheels of steel en draaiden alles van Nancy Sinatra tot Paul Simon. Dit deden zij voor een divers gezelschap van meer dan 250 gasten: van internationale uitgevers tot de jonge winnaars van de Nederlandse Elspeet-prijs voor talent in het boekenvak.

De hele week op de Frankfurter Buchmesse stond in het teken van culturele uitwisseling en dat gebeurde dan ook onophoudelijk om ons heen. Sterker nog, ook terug in Nederland blijft het goede nieuws van verkochte titels – en dus internationale uitwisseling – binnendruppelen en er zullen er ongetwijfeld de komende weken nog meer resultaten zichtbaar zijn.

De (eerste) verkochte titels op een rij:

 • Kees de Jongen van Theo Thijssen verkocht aan Wallstein (Duitsland)
 • De tolk van Java van Alfred Birney verkocht aan Head of Zeus (Engeland, World English)
 • En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra verkocht aan Seix Barral (Spanje), Atria Books (VS) en Les Escales/Edi8 (Frankrijk)
 • Gimmick van Joost Zwagerman verkocht aan Weidle en Pocket Duel en Piper (Duitsland)
 • Je wist het toch van Josepha Mendels verkocht aan Wagenbach
 • Duizend vaders van Nhung Dam verkocht aan Ullstein (Duitsland)
 • De Heilige Rita van Tommy Wieringa verkocht aan Iperborea (Italië)
 • De dood van Murat Idrissi verkocht aan Iperborea (Italië)
 • Hoe ik talent voor het leven kreeg van Rodaan Al Galidi verkocht aan World Editions (Engels)
 • Amsterdamse kroegverhalen van Simon Carmiggelt verkocht aan Unionsverlag (Duitsland)
 • Malva van Hagar Peeters verkocht aan Wallstein (Duitsland)
 • Zolang er leven is van Hendrik Groen verkocht aan People’s Press (Denemarken)
 • De verwarde cavia van Paulien Cornelisse verkocht aan C.H. Beck (Duitsland)
 • Oomen stroomt over van Francine Oomen verkocht aan Droemer Knaur (Duitsland)
 • Lampje van Annet Schaap verkocht aan Thienemann (Duitsland), Frankrijk en UK.

Links

Het gastlandschap van vorig jaar wierp ook duidelijk haar vruchten af: op de stand was het een komen en gaan van redacteuren en rechtenmanagers van over de hele wereld

Lucette Châtelain

Internationale literaire manifestaties

buitenland

Lucette Châtelain is op de afdeling Buitenland verantwoordelijk voor de coördinatie van de internationale literaire manifestaties en de campagnes in Groot-Brittannië (New Dutch Writing) en Frankrijk (Les Phares du Nord).

l.chatelain@letterenfonds.nl

lees meer