nieuws

Libris Geschiedenis Prijs voor Carolijn Visser

30 oktober 2017

Carolijn Visser heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen, de prijs voor het beste historische boek van 2017, gewonnen met haar boek Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao (Atlas Contact). Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden. Om het boek te kunnen schrijven deed Visser onder meer research in China; ze ontving daarvoor een bijdrage in de reiskosten van het Letterenfonds.

Selma grijpt je naar de keel en laat je niet los’, aldus de jury, onder voorzitterschap van oud-minister Ploumen. Ze combineert hierin combinatie van persoonlijke-, familie- en wereldgeschiedenis. Het is het verhaal van een vrouw die in de Tweede Wereldoorlog met haar vader wordt gedeporteerd, uit de trein springt, onderduikt en na de oorlog in Cambridge haar Chinese man leert kennen. Ze vestigt zich met hem in China en komt daar terecht in de Culturele Revolutie, de bloedige zuiveringen in China eind jaren 60 en begin jaren 70. Met dit ‘onberispelijke’ boek heeft Visser, aldus de jury, een verhaal verteld waardoor de ‘beangstigende geschiedenis van de Culturele Revolutie op onze eigen stoep komt te staan’.

Carolijn Visser maakt met Selma ook nog kans op de Zeeuwse Boekenprijs. Eerder werd het bij DWDD uitgekozen tot Boek van de Maand (september 2016).

De Libris Geschiedenis Prijs is dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken, en waarin een verhaal wordt verteld op basis van gedegen historisch onderzoek.