nieuws

Annet Schaap wint Van Hichtum-prijs

27 oktober 2017

De Nienke van Hichthum-prijs 2017 gaat naar Annet Schaap voor haar kinderboek Lampje (10+; Querido Kind). Het is voor het eerst dat deze tweejaarlijkse prijs aan een debuut wordt toegekend. Eerder dit jaar ontving Annet Schaap op basis van haar eerste boek een startersbeurs van het Letterenfonds.

Naast de Van Hichtum-laureaat maakte de Jan Campert-Stichting ook bekend dat de Vlaamse auteur Jeroen Olyslaegers de F. Bordewijk-prijs ontvangt voor zijn roman Wil (De Bezige Bij) en dat de Jan Campert-prijs aan Marije Langelaar wordt uitgereikt voor haar dichtbundel Vonkt (De Arbeiderspers). Aan de prijzen zijn bedragen van 6.000 euro gekoppeld. Eerder werd al bekend gemaakt dat het gehele oeuvre van Hans Tentije (1944) onderscheiden is met de Constantijn Huygens-prijs 2017.

Annet Schaap (1965) was vooral bekend als illustratrice, ze illustreerde ruim honderd kinderboeken waaronder recent het Kinderboekenweekgeschenk Kattensoep, en debuteerde dit jaar als schrijfster met Lampje: een sprookjesachtig verhaal over een meisje dat in een vuurtoren woont, over geheimzinnige zeewezens en stoere piraten, en over dapper zijn.

De jury noemt Lampje “meeslepend”, “met zinnen die je zou willen zingen.” Verder stelt de jury: “de situaties die Annet Schaap schetst ontroeren en ze weet daarbij ook nog eens het perfecte evenwicht te bewaren tussen realisme en magie.” Het kinderboek is ook genomineerd voor de IBBY-Honourlist 2018. De rechten zijn reeds verkocht aan Duitsland, de vertaling wordt najaar 2018 verwacht.

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op zondagmiddag 21 januari 2018, tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag in het Theater aan het Spui.

Links

De situaties die Annet Schaap schetst ontroeren en ze weet daarbij ook nog eens het perfecte evenwicht te bewaren tussen realisme en magie