nieuws

Wolkersprijs naar Dik van der Meulen

16 oktober 2017

Dik van der Meulen heeft de Jan Wolkersprijs 2017, de prijs voor het beste natuurboek, gewonnen met De kinderen van de nacht, over wolven en mensen: het verslag van een zoektocht naar de wilde wolf, naar de wolf van Roodkapje, én ook naar de wolf in de mens. Deze literaire natuur- en cultuurhistorie kwam mede tot stand met een beurs van het Letterenfonds, en verscheen bij uitgeverij Querido.

De jury van de Jan Wolker Prijs noemde 2017 een “sterk natuurboekenjaar”; vijf titels werden genomineerd, de prijs was voor de “grootse prestatie” van Dik van der Meulen.

Van der Meulen heeft op sublieme wijze lichtheid weten te paren met diepgang. De lezer wordt door de bezieling van de auteur meegevoerd in een haast sprookjesachtige wereld die hij of zij niet eerder zo grondig en gedetailleerd leerde kennen. Het boek dat al met al een grootse prestatie genoemd mag worden, wordt met liefde bekroond.

De prijs is op zondag 15 oktober 2017 uitgereikt door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het BNNVARA NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Tegelijkertijd werd de eerste en voorlopig eenmalige Jan Wolkers Oeuvreprijs uitgereikt aan Koos van Zomeren.

De Jan Wolkers Prijs, genoemd naar schrijver, beeldhouwer en natuurliefhebber Jan Wolkers, bestaat uit een bedrag van 5.000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek. De prijs is dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Eerder wonnen De grutto van Albert Beintema, Niet zonder elkaar van Louis Schoonhoeven e.a., De gierzwaluw van Remco Daalder en Spinder van Simon van der Geest.

Links

detail prent Siegfried Woldhek