agenda

Writer in residence programma 2018

Fatma Aydemir als WiR in Amsterdam

17 jan-26 februari 2018

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

De Duitse schrijver Fatma Aydemir woont en werkt - op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds - van 17 januari tot en met 26 februari 2018 als writer in residence in Amsterdam.

Fatma Aydemir (1986) groeide op in Karlsruhe, Duitsland, als dochter van Turkse immigranten. Zij studeerde Duitse en Amerikaanse literatuur in Frankfurt. Momenteel woont Aydemir in Berlijn, waar zij als journalist werkt voor het dagblad taz. Haar debuutroman Ellbogen werd in Duitsland lovend onthaald en genomineerd voor de lit.COLOGNE Debütpreis en de Michaël-Kühne-Preis. De Süddeutsche Zeitung noemde de roman “eine Provokation der liberalen Mehrheitsgesellschaft. (…) ein Tritt in den Magen. Genauer, zwei Tritte. Einer für die misogyne türkische Gesellschaft. Und einer für die Verlogenheit der ach so liberalen Deutschen.”

Ook de onlangs bij Signatuur verschenen Nederlandse vertaling (door Marcel Misset) wordt goed besproken. Graa Boomsma noemde Ellebogen in De Groene Amsterdammer “een zeer geslaagde eerste roman omdat de schrijver de lezer subtiel dwingt écht betrokken te raken”.

Aydemir zal tijdens haar residentie werken aan haar tweede roman, die zal gaan over verlatenheid, machtsrelaties en multiculturalisme.

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

m.pereboom@letterenfonds.nl