nieuws

Gouden Griffel voor Koos Meinderts

4 oktober 2017

De Gouden Griffel 2017 is, tijdens de opening van de Kinderboekenweek op het Kinderboekenbal, uitgereikt aan Koos Meinderts voor Naar het noorden. Het kinderboek werd geschreven met een beurs van het Letterenfonds en uitgegeven door Hoogland & Van Klaveren.

Het verhaal gaat over kinderen in de Hongerwinter (1944-1945) die naar het noorden van het land vluchten, waar er meer voedsel is. “Meinderts maakt de steeds hevige honger en kou voelbaar in schrijnende scènes, pijnlijke details en krachtige zinnen. Het is een prachtig boek met gedurfd slot waarin Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft”, aldus de jury.

Naar het noorden werd dit voorjaar ook geselecteerd voor de brochure Children’s Books from Holland. Meinderts heeft meer dan vijftig boeken geschreven, waarvoor hij meermaals is bekroond, recent ontving hij bijvoorbeeld ook de Vlaamse Boekenleeuw voor de YA-roman De zee zien (De Fontein). Zijn werk is in vele talen uitgebracht, waaronder het Chinees, Deens, Duits en Japans. Zelf vertaalt Meinderts kinderboeken uit het Engels.

De Gouden Griffel bekroont het best geschreven kinderboek van het jaar; in het Nederlands vertaalde titels komen voor een Zilveren Griffel in aanmerking. De prijzen worden toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury. De Griffeljury 2017 bestond uit Margreet Ruardi (voorzitter), Martijn Blijleven, Adry Prade, Nathalie Scheffer en Nina Schouten.

Koos Meinderts op het Kinderboekenbal in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Foto: Agnes Vogt

Links

Een prachtig boek met gedurfd slot waarin Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft