nieuws

Eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs

Bekroning Koos van Zomeren

3 oktober 2017

Koos van Zomeren ontvangt de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs, voor de wijze waarop hij “in zijn eentje het Nederlandse natuurschrijven naar een nieuwe dimensie heeft getild”. In de afgelopen decennia publiceerde hij tientallen boeken waarin dier, vogel, mens en landschap een rol spelen. Voor een deel van zijn oeuvre ontving Van Zomeren beurzen van het fonds.

Alle vogels, de eerder dit jaar bij De Arbeiderspers verschenen, 900 pagina’s dikke bundel waarin alles is verzameld wat Van Zomeren ooit over vogels heeft geschreven - van zijn eerste stuk over de huismus voor Nieuwe Revu uit 1977 tot aan Het verlangen naar klapekster uit 2014 - wordt door de jury beschouwd als een hoogtepunt in dit oeuvre.

“Van Zomeren kijkt, verwondert, bewondert, maar betwijfelt ook. Kortom: hij onderzoekt de wereld om zich heen, de kern van een goede schrijver. Met zijn scherpe, trefzekere pen toont hij zich ook nog eens de meester van het aforisme, altijd op zoek naar het perfecte zinnetje waarin alles samenbalt.”

De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit voorzitter Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Anneke Naafs (Vroege Vogels BNNVARA), Allard Stapel (WNF) en Karina Wolkers.

De oeuvreprijs is ingesteld ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de Jan Wolkers Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste natuurboek. Beide prijzen worden op zondag 15 oktober 2017 uitgereikt door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels, live vanuit kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest. Van Zomeren ontvangt 5.000 euro uit het WNF-Natuurhelden Fonds en een luxe uitgave van de door Onno Blom geschreven biografie van Jan Wolkers.

De genomineerden voor de Jan Wolkers Prijs 2017 zijn Frank Berendse met Wilde apen, natuurbescherming Nederland, Frans van der Helm met Dieren met toekomstplannen, slim vooruitkijken in de natuur, Dirk Hilbers met Veluwe, de natuurgids, Peter Müller en Tom Loorij met Vogels op de cm2 en Dik van der Meulen met De kinderen van de Nacht, over wolven en mensen. De laatste titel kwam mede tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

Kenneth van Zijl in gesprek met Koos van Zomeren over Het verlangen naar klapekster, Naomi R. Boekweit en vertaler Paul Bruijn, Letteren &cetera, december 2014.

Links