nieuws

Gouden Penseel voor Tangramkat

26 september 2017

Tangramkat van illustrator Martijn van der Linden en schrijver Maranke Rinck is bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek dat het afgelopen jaar in Nederland is uitgegeven. Lemniscaat ontving voor deze bijzondere uitgave van het Letterenfonds een subsidie binnen de regeling Geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur. Het speelprentenboek werd eerder al bekroond met een Zilveren Griffel en uitgeroepen tot een van de best verzorgde boeken van 2016.

Op de kinderboekenbeurs in Bologna was de stand van het Letterenfonds dit voorjaar geheel uitgevoerd in Tangramkat-stijl (zie foto). Inmiddels wordt het prentenboek al in vijf talen vertaald: Chinees, Catalaans, Engels, Frans en Spaans.

Het werk van illustrator Martijn van der Linden verschijnt in meer dan twaalf landen en won verschillende prijzen, waaronder de Woutertje Pieterse Prijs 2016 voor Stem op de okapi, dat werd geschreven door Edward van de Vendel. Met kinderboekenschrijfster Maranke Rinck maakt Van der Linden sinds 2004 prentenboeken, waaronder Memorykonijn, dat werd bekroond met een Leespluim. Speciaal voor de Kinderboekenweek, die op woensdag 4 oktober aanstaande begint, maakten ze op verzoek van de CPNB samen Knikkeruil.

Naast Tangramkat was ook Omdat ik je zo graag zie van Milja Praagman (De Eenhoorn) genomineerd voor het Gouden Penseel 2017. De prijs wordt sinds 1973 jaarlijks uitgereikt. Recente laureaten zijn onder meer Harriët van Reek, Alice Hoogstad, Floor Rieder, Sylvia Weve, Sieb Posthuma, Charlotte Dematons, Joke van Leeuwen, Marit Törnqvist, Annemarie van Haeringen en Thé Tjong-Khing.

Links