nieuws

Jowi Schmitz wint Dioraphte Literatour Prijs

19 september 2017

Jowi Schmitz (1972) is bekroond met de Dioraphte Literatour Prijs voor haar boek Weg (Hoogland & Van Klaveren) in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig. Schmitz schreef het boek met een beurs van het fonds; een eerdere jeugdroman van haar hand werd vertaald in het Duits en het Engels. De prijs is uitgereikt aan de vooravond van Literatour, de Boekenweek voor jongeren, die plaatsvindt van 16 tot en met 24 september 2017.

De prijs in de categorie Vertaald ging naar Een van Sarah Crossan, vertaald door Sabine Mutsaers (Pepper Books). De Publiekprijs is gewonnen door De negen kamers van Peter-Paul Rauwerda (Lemniscaat). De winnaars ontvangen elk 15.000 euro. Een vakjury onder voorzitterschap van Miriam Piters (docente Nederlands Montessori Lyceum Rotterdam & het Marnix Gymnasium en recensent bij Tzum) koos samen met vijf leesgierige jongeren de winnaars uit de door de vakjury samengestelde shortlists in de categorieën Oorspronkelijk en Vertaald.

Over Weg concludeerde de jury:

Jowi Schmitz sleurt je aan je lurven het verhaal in vanaf de allereerste pagina. Tel daar de vernuftige constructie en de vele fenomenale scènes bij op en je weet dat je te maken hebt met gelaagde literatuur met een hoofdletter L.

In een reactie ging Schmitz in op de waarde van kunstprijzen:

Want het toekennen van kunstprijzen is van waarde. Voor mijzelf, uiteraard, […] Maar ook voor het (Young Adult) boek. […] Voor de jongeren die nog gaan lezen en zo weten: dit is van belang. Lezen, verhalen, kunst, is van belang. Deze prijs hecht waarde aan verhalen en in verhalen kun je wonen en als je ergens kunt wonen, dan ben je altijd ergens thuis.

Literatour is een initiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen en wordt ondersteund door haar partners: Dioraphte, Fonds 21, het Nederlands Letterenfonds, de Schrijverscentrale, de lesmethode Talent! van Malmberg, CJP, Stichting de Versterking en Stichting Cultuur en Educatie. De Dioraphte Literatour Prijs komt tot stand met financiële ondersteuning van Stichting Dioraphte.

Links: