nieuws

Constantijn Huygens-prijs voor Hans Tentije

12 september 2017

De Constantijn Huygens-prijs 2017 is toegekend aan dichter Hans Tentije. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag op zondagmiddag 21 januari 2018 in het Theater aan het Spui in Den Haag. Aan deze oeuverprijs is een bedrag van €12.000 verbonden. Een belangrijk deel van Tentije’s oeuvre kwam met beurzen van het Letterenfonds tot stand.

Vorig jaar verscheen Tentije’s nieuwste bundel Om en nabij, in Hoe het komt is zijn werk van 1994 tot en met 2010 gebundeld (beide uitgeverij Harmonie). Eerder werd zijn tweede dichtbundel Wat ze zei in het Hongaars vertaald door Judit Gera.

De winnaar van de Constantijn Huygens-prijs 2017 werd bekendgemaakt in het radioprogramma Kunststof (NPO 1) op maandag 11 september 2017.

Uit het juryrapport:

“Sinds zijn debuut in 1975 bouwde Hans Tentije (Beverwijk, 1944) aan een uniek poëtisch oeuvre. Het is niet alleen groot – het omvat zestien dichtbundels en met De innerlijke bioscoop ook een uitstapje naar poëtische proza – het is daarnaast van een grote consistentie en van een constante kwaliteit. Tentijes referentiekader is eerder de Europese dan de Nederlandse literatuur en zijn stijl sluit aan bij de Amerikaanse epische traditie. Hij schrijft lange, verhalende gedichten waarvan trefzekere observatie, oog voor detail en rake typeringen van personages en landschappen de belangrijkste kenmerken zijn. Dat levert een bijzonder beeldrijke poëzie op die met uiterste precisie taferelen en panorama’s schildert. Tegelijk slaagt de dichter er op meesterlijke wijze in om in die helderheid een zekere onbestemdheid te creëren waardoor soms werkelijkheid, droom en verbeelding in elkaar overvloeien, wat tot bijzondere inzichten leidt.”

De jury bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sarah Vankersschaever, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Carl De Strycker.

De Constantijn Huygens-prijs is een van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting namens de gemeente Den Haag uitreikt. Eerdere recente laureaten zijn: Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015), Mensje van Keulen (2014) en Tom Lanoye (2013).

Hans Tentije, voordragend Hans Tentije op poëziefestival Het Tuinfeest in Deventer, augustus 2017. Foto: Oskar de Bot

Links

zeg me, welke soort van wanhoop de troost in zichzelf heeft // en als alles is opgeteld en afgetrokken // hoeveel gelukkige uren er dan eigenlijk nog overblijven