agenda

Laura Starink, Thomas Verbogt en Jannah Loontjens

Letteren &cetera

2 mei 2013

http://www.spui25.nl/programma/item/02.05.13--letteren-cetera.html

Letterenfondsdirecteur Pieter Steinz interviewt iedere maand drie auteurs - die op verschillende manieren door het fonds gesteund worden - in SPUI25. Op donderdag 2 mei zijn de schrijvers Thomas Verbogt en Laura Starink en de dichteres-essayiste Jannah Loontjens te gast. Wees welkom!

Op donderdag 2 mei interviewt Pieter Steinz allereerst Jannah Loontjens, een gepromoveerd literatuurwetenschapster die sinds haar debuut als dichter in 2002 proza afwisselt met poëzie. De afgelopen tijd verschenen kort na elkaar een nieuwe dichtbundel, Dat ben jij toch, en een essaybundel. In Mijn leven is mooier dan literatuur (uitgeverij Ambo/Anthos) geeft Jannah Loontjens ‘een filosofie van het schrijverschap’. Waarom hebben zoveel mensen de drang om te schrijven? Wat is eigenlijk literatuur? Wat voor beeld hebben lezers van schrijvers? En wat voor schrijver is Loontjens zelf?

De tweede gast is Thomas Verbogt, die met Kleur van geluk (uitg. De Kring) opnieuw een veelgeprezen roman over nostalgie, gemiste kansen en ontspoorde levens publiceerde. Voorttobbend in hun dagelijkse leven proberen zijn personages te achterhalen waar het in het verleden is misgegaan. Zo ook Daniël Timmer, die in een oude demente vrouw een liefde uit zijn jeugd herkent en terechtkomt in een Der Vorleser-achtige intrige. Maar belangrijker dan de plot is de sfeer die Verbogt in Kleur van geluk oproept – een zen-achtige melancholie en loomheid, die bijna al zijn romans kenmerkt.

Ten slotte in Letteren &cetera een gesprek met de slaviste Laura Starink, een van de nieuwe successen van de literaire non-fictie in Nederland. In Duitse wortels (Atlas/Contact) reconstrueert ze het verhaal van haar familieleden aan moeders kant, die zich rond de Tweede Wereldoorlog op de verkeerde plaats in oostelijk Europa bevonden. De dorpsbewoners uit Silezië kregen te maken met het nazisme, gedwongen volksverhuizingen en Oost-Europese repressie. Pieter Steinz zal met Laura Starink praten over het beschrijven van de levens van je familie, over de grenzen tussen journalistiek en literatuur, en over het tragische lot van de Duitse Heimatvertriebenen.

Aanvang: 17.00. Toegang gratis, reserveren verplicht via de website van SPUI25: www.spui25.nl. Het programma duurt tot 18.30

De volgende editie van Letteren &cetera vindt weer plaats in het gebruikelijke ritme van de laatste donderdag van de maand, op donderdag 30 mei 2013.

Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatie

h.marttin@letterenfonds.nl