nieuws

Libris Literatuur Prijs naar Alfred Birney

9 mei 2017

Alfred Birney heeft de Libris Literatuur Prijs 2017 gewonnen met De tolk van Java. De roman werd eerder al bekroond met de Henriette Roland Holst-prijs. Het boek verscheen bij uitgeverij De Geus, en werd geschreven met een beurs van het Letterenfonds.

De jury noemde De tolk van Java “een boek waarin je je als lezer door de sublieme stijl bijna medeplichtig voelt aan de beschreven wreedheden en tegelijk ook de kracht ervaart om te willen overleven”. En “een beklemmende, aangrijpende en literair voortreffelijke roman”.

Bij het in ontvangst nemen van de prijs, bedankte Birney “het onvolprezen Letterenfonds dat me in staat stelde om deze nogal zware klus te klaren.” Aan NRC Handelsblad vertelde hij dat hij met zijn verhaal een ‘contrapunt wilde opzetten’ tegen de heersende manier van geschiedschrijving over het Nederlandse kolonialisme, vanuit het tusseninperspectief van de Indo - tussen de Hollander en de IndonesiĆ«r in. De roman beschrijft het leven van zijn vader, die tijdens de onafhankelijkheidsoorlog vocht in het voormalige Nederlands-IndiĆ«.

De jury van de Libris Literatuur Prijs 2017 bestond uit voorzitter Janine van den Ende, Anna Luyten, Michel Krielaars, Kees ‘t Hart en Marrigje Paijmans. De vijf andere genomineerden waren Walter van den Berg (Schuld), Arnon Grunberg (Moedervlekken), Jeroen Olyslaegers (Wil), Marja Pruis (Zachte riten) en debutant Lize Spit (Het smelt).

Vorig jaar ging de prijs naar Connie Palmen voor haar roman Jij zegt het.

Links