nieuws

Van oude en nieuwe collega’s…

27 april 2017

Orli Naamani en Thomas Möhlmann hebben afscheid genomen van het Letterenfonds. Orli is overgestapt naar uitgeverij Ambo Anthos. Thomas gaat verder als zelfstandige, zodat hij zich meer kan richten op zijn schrijverschap. Hun takenpakket wordt voor een belangrijk deel overgenomen door Maaike Pereboom en Victor Schiferli. Ter ondersteuning is zowel op de afdeling binnenland als buitenland een assistent aangesteld. Hieronder stellen we Yasmina Werlich en Akane Luiten graag aan u voor.

Thomas Möhlmann heeft begin april afscheid genomen van het Letterenfonds, zodat hij zich kan richten op zijn carrière als dichter en schrijver. Zijn taken worden overgenomen door collega Victor Schiferli. Thomas was sinds 2004 verantwoordelijk voor de promotie en verspreiding van Nederlandse en Friese poëzie in het buitenland. Een lastige taak, waar hij zich met succes voor heeft ingespannen: eerder verschenen er wel Nederlandse gedichten in vertaling, vooral in tijdschriften en bloemlezingen, maar het aantal zelfstandige bundels gewijd aan Nederlandse dichters was in het beste geval op een paar vingers te tellen. Dat aantal is gestaag gegroeid, getuige ook de 16 Nederlandse bundels die het afgelopen jaar in vertaling verschenen. Bovendien was Thomas actief in vele netwerken, waaronder Poetry International Web en Lyrikline.org – waarop enkele tientallen Nederlandse dichters zijn geïntroduceerd voor een internationaal publiek. Als dichter debuteerde Thomas Möhlmann in 2005 bij Prometheus met De vloeibare jongen, onlangs verscheen zijn vierde bundel, Ik was een hond.

Eerder dit jaar stapte Orli Naamani (voorheen: Orli Austen) over van het Letterenfonds naar Ambo|Anthos uitgevers, waar ze aan de slag is gegaan als publiciteitsmedewerker met speciale focus op de literaire titels. Sinds haar komst bij het fonds in 2007 was ze mede verantwoordelijk voor de werkbeurzen auteurs (nu: projectsubsidies voor publicaties). Samen met Maaike Pereboom zette ze vanaf 2013 diverse activiteiten op zoals Ken je buren en het succesvolle jaarlijkse debutantenprogramma. In de afgelopen jaren was ze ook het gezicht van de schrijversresidentie van het Letterenfonds op het Spui in Amsterdam. En of het nu ging om de buitenlandse auteurs als David Vann of Nir Baram of de Nederlandse debutanten: bij alle programma’s zorgde ze voor samenwerkingen met relevante partners in het veld. Daarbij wist ze ook nog regelmatig de media te interesseren voor de activiteiten van het fonds.

De coördinatie van de Amsterdamse schrijversresidentie en van het landelijke debutantenprogramma is overgenomen door collega Maaike Pereboom.

Ter versterking van de afdeling binnenland is Yasmina Werlich (1991) aangesteld. Als beleidsassistent is zij betrokken bij de uitvoering van de regeling Projectsubsidies voor publicaties en de regeling Literaire tijdschriften. Werlich werkte eerder voor Passionate Bulkboek en de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam. Ze studeerde Literatuurwetenschap (BA) en Comparative Cultural Analysis (MA) aan de UvA.

Op de afdeling buitenland is Akane Luiken (1990) aangesteld als beleidsassistent. Zij ondersteunt de afdeling buitenland bij de promotie van fictie en poëzie, bij de regeling Travel Grants en bij werkzaamheden rondom vertalers die uit het Nederlands vertalen. Akane studeerde literatuur in Londen en Parijs. Tijdens haar Master Translation Studies aan de UvA deed ze een stage bij het Letterenfonds.