nieuws

Gouden lijst voor Benny Lindelauf

25 april 2017

De Gouden Lijst 2017, de prijs voor de beste boeken in de leeftijdscategorie van 12 tot 15 jaar, is gewonnen door Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda. Voor het schrijven van dit boek, dat eerder werd bekroond met de Halewijnpijs, verleende het Letterenfonds een beurs. In de categorie vertaalde boeken is de Gouden Lijst gewonnen door Suzy en de kwallen van Ali Benjamin, in vertaling van Lidwien Biekmann (Van Goor).

Hoe Tortot zijn vissenhart verloor speelt zich af op het slagveld van ‘de Grote Oorlogen’ waar veldkok Tortot werkt. De jury over de jeugdroman:

Rasverteller Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda laten in woord en beeld de dwaasheid van het oorlogsbedrijf zien. Het verhaal wordt in prachtige taal verteld, licht-ironisch, beeldend en zonder bombast.

Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1988 met Omhoogvaldag. Recent publiceerde hij onder meer de meermaals bekroonde romans Negen open armen en De hemel van Heivisj. Beide boeken zijn veelvuldig vertaald, onder meer in het Afrikaans, Duits, Engels en Frans. Naast kinder- en jeugdliteratuur, schrijft Lindelauf ook theaterteksten.

Aan de prijs is een bedrag van 1.500 euro verbonden. De vakjury werd gevormd door Evy van Raak, Ingrid Bon, Jörgen Apperloo, Jozefien de Leest en voorzitter Janneke van der Veer.

Meer informatie: