nieuws

EU Prize for Literature

Ouariachi bekroond

25 april 2017

Jamal Ouariachi ontvangt de European Union Prize for Literature 2017 voor Een honger. De roman werd eerder bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs en kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds. Ouariachi is de derde Nederlandse schrijver die met de European Union Prize for Literature wordt bekroond, Marente de Moor en Rodaan al Galidi gingen hem voor. De prijs wordt sinds 2009 ieder jaar toegekend aan de twaalf beste opkomende auteurs uit de 36 landen die deelnemen aan het huidige cultuurprogramma van de EU.

De jury van de European Union Prize for Literature prijst het moedige karakter van de roman en ziet Ouariachi als een jonge en zeer getalenteerde schrijver, een rijzende ster in de Nederlandse literatuur.

Een honger vertelt het verhaal van ontwikkelingswerker Alexander Laszlo, die een van zijn Ethiopische adoptiekinderen zou hebben misbruikt. Studente Aurélie Lindeboom krijgt de schrik van haar leven als haar geliefde volkomen onverwacht gearresteerd wordt.

Jamal Ouariachi (1978) groeide op met een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader. Hij studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 debuteerde hij met De vernietiging van Prosper Morèl. De roman Vertedering werd genomineerd voor de shortlist van De Gouden Boekenuil. Hij publiceerde vier romans en één verhalenbundel bij Querido, daarnaast schrijft hij korte verhalen, artikelen en columns voor Vrij Nederland, NRC.next, HP/De tijd, de Volkskrant, Knack Focus en Vogue.

Links: