agenda

Tentoonstelling over Jip en Janneke in vertaling

De wereld in

1 april 2017 - 1 maart 2018

In het Scheepstra Kabinet in Roden is een tentoonstelling te bezichten over Jip en Janneke in vertaling. De expositie is samengesteld vanwege het 5-jarig bestaan van het Scheepstra Kabinet, 65 jaar Jip en Janneke en 100 jaar Fiep Westendorp.

Het ontstaan van Jip en Janneke

De wereld in is een subtiele verwijzing naar de eerste acht schoolboekjes, die de in Roden geboren onderwijzer Hindericus Scheepstra samen met Jan Ligthart schreef tussen 1898 en 1902. Daarna verscheen er nog meer werk voor het onderwijs van hun hand, zoals Nog bij moeder, vier delen met verhalen over Ot en Sien. Generaties Nederlandse kinderen groeiden op en leerden lezen met deze boekjes, zo ook Annie M.G. Schmidt.

In 1952 kwam Wim Hora Adema, hoofdredactrice van de vrouwenpagina van Het Parool, met het idee een serie voor kinderen te maken voor de krant. Het zou een moderne versie van Ot en Sien moeten worden. Ze benaderde hiervoor Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. En zo verscheen op 13 september 1952 het allereerste verhaaltje over Jip en Janneke in Het Parool.

De tentoonstelling

Zowel de verhalen van Ot en Sien als die van Jip en Janneke werden vertaald en (voor)gelezen in andere landen. De verhalen over Jip en Janneke zijn inmiddels in meer dan 20 talen over de hele wereld verschenen met o.a. een Chinese, Russische, Japanse, Vietnamese, Indonesische, Griekse, Hebreeuwse, Hongaarse, Perzische vertaling.

Eerder waren er vertalingen van Jip en Janneke te bewonderen in de Schiphol Airport Library. De tentoonstelling in het Scheepstra Kabinet werd in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds gemaakt.

Meer informatie:

Marlies Hoff

Contact

Marlies Hoff

Beleidsmedewerker

m.hoff@letterenfonds.nl