nieuws

Henriette Roland Holst-prijs

Birney bekroond

21 maart 2017

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde kent de Henriette Roland Holst-prijs 2017 toe aan Alfred Birney voor De tolk van Java. Het boek kwam met een beurs van het Letterenfonds tot stand en verscheen bij De Geus. Tegelijkertijd werd bekend dat de roman ook is genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuur Prijs.

De Henriette Roland Holst-prijs, bestaande uit een oorkonde en 3.000 euro, wordt eens de drie jaar uitgerekt aan een in druk verschenen en in de Nederlandse taal geschreven werk van proza, poëzie of toneel dat zowel uitmunt door sociale bewogenheid als door literair niveau.

De commissie, bestaande uit Kevin Absillis, Arjen Fortuin en Saskia Pieterse, prees De tolk van Java bovenal als “een langgerekte demonstratie van de verbluffende vermogens van vertelkracht: de roman heelt, ontwricht, vernieuwt en ontroert.” Birney vertelt hierin het (autobiografische) verhaal van een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon, Alan. “Van de allereerste, meer dan anderhalve pagina voortrazende openingszin sleept De tolk van Java de lezer mee in een kolkende stroom van getuigenissen, herinneringen, commentaren en commentaar op commentaren. Naar adem happen kan slechts tussen de taferelen door die afwisselend verbijstering, ontroering en verontwaardiging opwekken. De roman is één nietsontziende poging van Alan om de terreur van zijn vader te begrijpen alsook diens politieke keuzes. […] Een grensverleggend boek”, zo concludeerde de commissie, waarin Alfred Birney in de clinch gaat “met gezaghebbende stemmen als die van Multatuli, Couperus en Haasse”.

De Henriette Roland Holst-prijs werd eerder onder anderen gewonnen door David Van Reybrouck, Tom Lanoye, Johan de Boose, Bas Heijne, Evelien Gans, Geert Mak, Inez van Dullemen, Lieve Joris, Wim de Bie, Jan Hein Donner en Theun de Vries.

Meer informatie:

"Een grensverleggend boek"