titels

Eva Rovers

Sammeln für die Ewigkeit

20 maart 2017

In oktober 2016 kwam bij Athena Verlag de Duitse vertaling uit van De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939). De biografie van deze bijzondere kunstverzamelaar werd vertaald door Marlene Müller-Haas.

Sammeln für die Ewigkeit. Helene Kröller-Müller: die bedeutendste van Gogh-Sammlerin der Welt beschrijft het levensverhaal van de bekende Duits-Nederlandse kunstverzamelaar die de grootste particuliere Van Gogh-verzameling naliet en een van de eerste moderne kunstmusea van Nederland oprichtte.

Mede door de anti-Duitse sentimenten in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog wilde Helene Kröller-Müller laten zien dat niet alle Duitsers barbaren waren. Een jaar voor haar dood, in 1938, opende zij het Kröller-Müller Museum, waarin zij sindsdien haar unieke collectie met het Nederlandse publiek deelt.

Eva Rovers - Sammeln für die Ewigkeit

De eeuwigheid verzameld verscheen in 2011 bij Prometheus en werd bekroond met de Jan van Gelderprijs 2011 en de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs 2012. Eva Rovers, die werkt voor het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg als eerste en enige toegang tot de brieven van Helene Kröller-Müller.

Op donderdag 23 maart zal, in aanwezigheid van vertaler Müller-Haas, een boekpresentatie plaatsvinden in het Folkwangmuseum: Kunstbuch in Gespräch: Sammeln für die Ewigkeit. Eva Rovers über Helene Kröller-Müller.

Weet tot het eind te boeien door kunst, zakelijke besognes, privé en tijdgeest knap met elkaar te verweven.
- Trouw

Een uitzonderlijk boek. Zeer leesbaar ondanks de hoge informatiedichtheid.
- De Groene Amsterdammer

Mireille Berman

Contact

Mireille Berman

Non-fictie specialist

m.berman@letterenfonds.nl

Details

Sammeln für die Ewigkeit
Athena Verlag, 2016