nieuws

Nieuwe website helpt zieke kinderen en hun verzorgers

Lees je beter

13 maart 2017

Vandaag, op 13 maart 2017, wordt Lees je beter gelanceerd, een online zoekregister voor iedereen die zich middels kinder- en jeugdboeken beter wil kunnen inleven in een kind dat ziek is. De website is een idee van auteur en illustrator Ted van Lieshout en kinderneuroloog Irina Snoeck, die hopen dat het initiatief ertoe zal bijdragen dat zieke kinderen zich (een beetje) beter gaan voelen.

“Als je ziek bent kun je er op internet informatie over vinden. Maar uitleg over hoe het is om ziek te zijn, vind je niet zo makkelijk. Daarvoor kun je terecht bij leesboeken. Lezen over iemand met dezelfde aandoening kan niet alleen jou meer inzicht geven, maar ook de mensen om je heen: je broer, je moeder, je leraar oma, je dokter, je verpleegkundige, iedereen. Lees je beter helpt je bij het zoeken naar het juiste boek,” aldus Ted van Lieshout.

Lees je beter bevat op dit moment al bijna 200 boektitels. Het register is doorzoekbaar op ziekte of aandoening, maar ook op algemene zoektermen als auteur, leeftijd en titel. Daarnaast zijn er drie hoofdcategorieën: ‘Omgaan met ziekte/aandoening’, ‘Omgaan met dood/verlies’ en ‘Ziekenhuis en dokter’. Bezoekers kunnen de boeken waarderen met een like (in de vorm van een pleister) en een reactie achterlaten. Ook kunnen zij - en daar hoopt leesjebeter.nl op - nieuwe titels voor het register aandragen.

Een aantal experts vertelt in een filmpje op Lees je beter waarom het een goed idee is om boeken over ziek zijn te lezen. Zo vertelt Anna Woltz, die vorig jaar met haar ziekenhuisboek Gips de Gouden Griffel won, over de epilepsie van hoofdpersoon Sven in haar jeugdroman Alaska. Ook kinderarts Irina Snoeck raadt een aantal titels aan.

Lees je beter wordt mede mogelijk gemaakt door The Art of Impact, Stichting Lezen, de Koninklijke Bibliotheek, de Fiep Westendorp Foundation en het Nederlands Letterenfonds.

www.leesjebeter.nl

logo Lees je beter

Agnes Vogt

Contact

Agnes Vogt

Afdelingshoofd

a.vogt@letterenfonds.nl