nieuws

Woutertje Pieterse Prijs nominaties

21 februari 2017

In het radioprogramma Kunststof op NPO radio 1 zijn de nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs bekendgemaakt. De jury, onder voorzitterschap van Noraly Beyer, nomineerde het maximale aantal van zes titels en koos voor boeken met een universele en tijdloze waarde, waarin tekst en beeld elkaar op bijzondere wijze versterken. Twee titels kwamen tot stand met investeringen van het Letterenfonds.

De genomineerde titels zijn:
- Aap Beer Zebra van Bette Westera & Henriette Boerendans (Gottmer)
- De ring van Koning Salomo van Lida Dijkstra & Martijn van der Linden (Luitingh-Sijthoff)
- Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld van Tom Schamp (Lannoo)
- Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf & Ludwig Volbeda (Querido Kinderboeken)
- Op een ochtend vroeg in de zomer van Toon Tellegen & Sylvia Weve (Querido Kinderboeken)
- Stella van Gerda Dendooven (Querido Kinderboeken)

Onder de genomineerde auteurs en illustratoren zijn twee Vlamingen, Tom Schamp en Gerda Dendooven. Luitingh-Sijthoff en Querido Kinderboeken ontvingen in het kader van de regeling Geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur subsidies voor de uitgave van De ring van Koning Salomo en Hoe Tortot zijn vissenhart verloor. Lida Dijkstra en Benny Lindelauf ontvingen een projectsubsidie voor het schrijven van de nu genomineerde boeken. Hoe Tortot zijn vissenhart verloor werd onlangs ook bekroond met de Halewijnprijs én de Reinaerttrofee; in 2011 ontving Lindelauf de Woutertje Pieterse Prijs voor zijn jeugdroman De hemel van Heivisj.

Welke van de zes boeken bekroond wordt met de 30e Woutertje Pieterse Prijs, wordt op zaterdag 8 april 2017 bekendgemaakt tijdens de uitreiking in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.

De jury koos de nominaties uit het volledige aanbod aan kinder- en jeugdboeken dat verscheen tussen 1 januari en 31 december 2016. Naast voorzitter Noraly Beyer bestaat de jury uit Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve, Mirjam Noorduijn en Peter de Kan.

Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De jury bekroont kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 15.000 euro en wordt financieel mogelijk gemaakt door winkelketen Bruna. Vorig jaar ging de prijs naar Stem op de okapi van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden.

Links