nieuws

Code Culturele Diversiteit

CCD Award voor Project Old Skool

16 februari 2017

Project Old Skool van de Stichting Gebouw 52 uit Eindhoven ontving op woensdag 15 februari de CCD Award 2017 in de Melkweg. Projectleider Angelo Martinus nam de cheque van € 5.000 in ontvangst uit handen van jurylid Howard Komproe. De prijs bekroont een instelling of project met een voorbeeldfunctie op het gebied van diversiteit voor het hele culturele veld.

De jury roemde het project om zijn originele aanpak waarin jong en oud, en wit en cultureel divers Nederland samen rappen, graffiti spuiten en breakdancen. Ouderen krijgen respect voor een jonge cultureel diverse generatie maar ook voor de urban dance en street art. De cross-over krijgt veel waardering in de regio. Met name dit laatste gaf voor de jury de doorslag om Project Old Skool uit te roepen tot winnaar van de CCD Award 2017. De manier waarop onderlinge vooroordelen worden getackeld bezorgde de jury kippenvel. Het project geeft een antwoord op de polarisatie tussen zwart en wit, de verschillende generaties en de algehele verharding in het maatschappelijk debat.

Winaars Project Old Skool met links projectleider Angelo Martinus en rechts rapper Babs Robles de Medina. Foto ©Henk Rougoor.

De Publieksprijs ging naar het Ongekend Bijzonder Festival 2016, een project in de vier grote steden waarin verhalen van vluchtelingen zijn vastgelegd samen met Nederlandse kunstenaars en artiesten. Niet alleen verbinden de bijzondere verhalen de vluchtelingen met Nederland, ze worden ook verankerd en voor iedereen toegankelijk gemaakt dankzij de samenwerking met gemeentelijke archieven. Ongekend Bijzonder kreeg 1.693 stemmen van het publiek, net een paar meer dan het Van Abbemuseum, die met 1.669 een eervolle vermelding kreeg van de jury.

De overige genomineerden waren Festival Mundial en Hamlet van Zepproducties die ook alle lof van de jury kregen. De jury bestaat, naast Howard Komproe uit Mavis Carrilho, Khalid Ouaziz, Manon Pattynama en voorzitter Mariëtte Hamer. Zij kijken in eerste instantie naar diversiteit bij het Personeel, Programma, de Partners en het Publiek. Verder wordt er ingezoomd op het bereik, de maatschappelijke impact en in hoeverre er sprake is van een vernieuwend concept.

De genomineerden zijn geselecteerd uit vijftig Best Practices die gedurende het hele afgelopen jaar zijn verzameld. Vanuit die vijftig is eerst een longlist gemaakt van vijftien Best Practices waaruit door een adviescommissie vervolgens de vijf genomineerden zijn gekozen. De adviescommissie bestaat uit Paulo Martina, Tati Vereecken-Suwarganda, Ilias Zian, Noraly Beyer en John Serkei.

De eerste editie van de prijs werd gewonnen door Art-S-Cool, een kunstenaars-collectief uit de Haagse Schilderswijk. De theaterproductie Oumi+Mijn vader de Expat ontving de publieksprijs. De CCD Award is een initiatief van de Federatie Cultuur en wordt mede mogelijk gemaakt door de Rijkscultuurfondsen, waaronder het Letterenfonds.

Links:

Feestelijke uitreiking in de Melkweg. Foto ©Henk Rougoor.