nieuws

Master Literair Vertalen

Bindervoet en Henkes gastvertalers aan Master

8 februari 2017

Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes zijn in het academisch jaar 2016-2017 als gastvertalers verbonden aan de transnationale Master Literair Vertalen. Onder begeleiding van de gastvertalers zullen de studenten uit het tweede jaar van de Master Literair Vertalen aan de Universiteit Utrecht en de studenten van het Postgraduaat Literair Vertalen aan de KU Leuven zich op een selectie moderne literaire teksten storten.

De acht ateliers vinden plaats van oktober 2016 tot en met mei 2017, afwisselend in Antwerpen en Utrecht. Daarbij zullen diverse genres de revue passeren. De gastvertalers zullen het hebben over onvertaalbaarheid, het vertalen van poëzie en kinderpoëzie, toneel, liedjes en proza en daarnaast zal het thema schrijven en bewerken worden behandeld. Behalve uit het Engels zal ook uit een aantal andere talen worden vertaald.

Ter afsluiting zullen de gastvertalers een openbare lezing geven in Amsterdam, in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds. Het fonds maakt het project financieel mogelijk.

Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes maakten als vertaalduo furore met hun vertalingen van de liedteksten van Bob Dylan en The Beatles, en met hun vertalingen van vrijwel het gehele oeuvre van James Joyce. Ze vertaalden poëzie en toneel (Shakespeare en Karl Kraus) en bewerkten voor de Nationale Opera Rossini’s Il Viaggio a Reims voor kinderen. Daarnaast werken ze ook vaak solo.

Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes

Robbert-Jan Henkes is publicist en vertaalde Russische kindergedichten (gebundeld in Tijger op straat, 2009, en Bij mij op de maan, 2016). Erik Bindervoet tekent en schrijft gedichten (onder andere Het spook van de vrijheid, 2010). Samen geven ze regelmatig lezingen, over hun vertaalwerk en andere projecten.

Eerder waren Rokus Hofstede, Niek Miedema, Jeanne Holierhoek, David Colmer en Nicolette Hoekmeijer als translator in residence aan de opleiding verbonden. De transnationale Master Literair Vertalen is tot stand gekomen met steun van de Nederlandse Taalunie.

Links: