nieuws

Benny Lindelauf wint Halewijnprijs

3 februari 2017

De Halewijnprijs én de Reinaerttrofee gaan naar Benny Lindelauf voor Hoe Tortot zijn vissenhart verloor. Setting van deze jeugdroman, die werd geïllustreerd door Ludwig Volbeda, is het slagveld van de Tweede Wereldoorlog waar veldkok Tortot werkt. Lindelauf schreef het boek met een beurs van het Letterenfonds, ook Querido Kinderboek ontving een bijdrage voor deze geïllustreerde uitgave. Een Engelse vertaling is in voorbereiding bij Pushkin Press.

Beide prijzen worden uitgereikt door de gemeente Roermond. Jongeren uit deze gemeente selecteerde Hoe Tortot zijn vissenhart verloor voor de Reinaerttrofee 2016 voor Beste Boek. De Halewijnprijs wordt jaarlijks door een jury toegekend aan een literair talent dat op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk extra belangstelling verdient. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.500 en een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk.

Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1988 met Omhoogvaldag. Recent publiceerde hij onder meer de meermaals bekroonde romans Negen open armen en De hemel van Heivisj. Beide boeken zijn veelvuldig vertaald, onder meer in het Afrikaans, Duits, Engels en Frans. Naast kinder- en jeugdliteratuur, schrijft Lindelauf ook theaterteksten.

Andere genomineerden waren: Martin Michael Driessen met Rivieren, Helen Knopper met Het loopt, het ademt, het leeft, Arjaan van Nimwegen met Onder het dal, Rashid Novaire met Zeg maar dat we niet thuis zijn en Philibert Schogt met Einde verhaal/End of Story.

Beide prijzen worden uitgereikt op zondagmiddag 2 april 2017 in de Bibliotheek Bibliorura in Roermond.

Links:

pagina uit roman cover van roman

De illustraties van Ludwig Volbeda (Oosterhout, 1990) voor Hoe Tortot zijn vissenhart verloor werden eerder genomineerd voor de Boekenpauw 2016, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinderboek.