nieuws

nieuwe Dichter des Vaderlands

Ester Naomi Perquin

27 januari 2017

Ester Naomi Perquin wordt de nieuwe Dichter des Vaderlands. Zij volgt Anne Vegter op. Op zondag 29 januari vindt de ambtswisseling plaats in Rotterdam. Het Nederlands Letterenfonds ondersteunt het Bureau Dichter des Vaderlands.

Perquin is benoemd voor een periode van twee jaar op voordracht van een commissie bestaande uit Abdelkader Benali, Kees van Kooten, Janita Monna, Mirjam van Hengel, Jeroen van Kan en Arjen Fortuin.

De commissie roemde Perquin om “haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel”. Haar grote kennis van het literaire veld maakt Perquin bij uitstek tot een geschikte ambassadeur van de poëzie in Nederland, aldus de commissie. Eerder werkte zij als stadsdichter te Rotterdam en als redacteur van het literair tijdschrift Tirade, ze stelde de Poëziekalender van Uitgeverij Van Oorschot samen en is redacteur en mede-presentator van De Nacht van de Poëzie. Ze schreef columns voor De Groene Amsterdammer en NRC en is de vrijdagpresentator van het VPRO-programma Nooit meer slapen op Radio 1. Daarnaast is Perquin lid van de Raad van advies van het Letterenfonds. Onlangs verscheen haar vierde dichtbundel Meervoudig afwezig bij uitgeverij Van Oorschot. Voor Celinspecties ontving ze in 2013 de VSB Poëzieprijs.

Links: