nieuws

Gouden Ganzenveer voor Grunberg

11 januari 2017

De Gouden Ganzenveer 2017, de prijs waarmee een persoon of instituut wordt bekroond vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal, gaat naar “literaire duizendpoot” Arnon Grunberg.

Onlangs verzorgde Grunberg nog samen met dichter Charlotte Van den Broeck de openingsrede op de Frankfurter Buchmesse, waar Nederland en Vlaanderen gastland waren. Voorzitter Gerdi Verbeet reikt de Gouden Ganzenveer op donderdag 6 april in Amsterdam aan hem uit.

In de toelichting op haar keuze “per acclamatie” stelt de Academie De Gouden Ganzenveer dat Grunberg steeds unieker wordt:

Hij beoefent letterlijk alle literaire genres, van romans tot columnistiek, van poëzie tot reportagejournalistiek, van verhalen tot toneel. De traditionele grenzen tussen die genres lijken voor hem niet te bestaan: zijn grenzeloze creativiteit en expansieve literaire persoonlijkheid maken van de hele geschreven cultuur één groot gebied. […] Als embedded journalist, als betrokken romanschrijver, als kritisch ingesteld essayist is geen vluchtelingenzee hem te hoog, geen oorlogsgebied hem te gevaarlijk, geen politiek onderwerp hem te netelig. Arnon Grunberg laat als weinig andere auteurs zien hoezeer een vaardige pen geheel kan samenvallen met de persoonlijkheid van een schrijver die middenin de wereld staat.

De Academie De Gouden Ganzenveer kent de culturele prijs jaarlijks toe. De leden zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Een weerslag van de prijsuitreiking, die op donderdag 6 april in Amsterdam plaats vindt, wordt vastgelegd in een speciale uitgave, die in de loop van het jaar zal verschijnen.

Eerdere laureaten zijn Xandra Schutte, Geert Mak, David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Charlotte Van den Broeck en Arnon Grunberg tijdens de openingsceremonie van de Frankfurter Buchmesse 2016. Foto: Alexander Heimann/Frankfurter Buchmesse

Frankfurter Buchmesse

Ter gelegenheid van het gastlandschap van Nederland en Vlaanderen op de Frankfurter Buchmesse 2016, sprak Arnon Grunberg samen met zijn Vlaamse collega Charlotte Van den Broeck de openingsrede uit, getiteld Ohne Nabel / Zonder navel. Op diezelfde Buchmesse was een GrunbergLab te vinden, dat eerder onderdeel uitmaakte van De Arnon Grunberg Tentoonstelling – Ich will doch nur, dass ihr mich liebt. Deze tentoonstelling belichtte Grunbergs leven, oeuvre en schrijverschap en was een gezamenlijke productie van de Bijzondere Collecties van de UvA, het Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds. In het GrunbergLab werd de hersenactiviteit van bezoekers gemeten tijdens het lezen van Het Bestand.
Het werk van Grunberg is in 30 talen vertaald, waaronder Engels, Duits, Frans, Hebreeuws, Spaans, Portugees, Hongaars, Noors en Zweeds.

Links