nieuws

Oeuvre Wessel te Gussinklo bekroond

21 december 2016

De C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht, wordt dit jaar toegekend aan schrijver Wessel te Gussinklo (1941). Dat maakte het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht vandaag bekend. Volgens de jury heeft Te Gussinklo sinds zijn debuut in 1986 een indrukwekkend oeuvre geschreven dat behoort tot de top van de Nederlandse literatuur.

De jury bestond dit jaar uit Anneke van Dijk (voormalig organisator Nacht van de Poëzie), Sandra van Doorn (eigenaar Broese Boekverkopers) en Robert Dorsman (literair vertaler uit het Afrikaans en Engels).

De jury beschouwt de roman De opdracht (1995) van Wessel te Gussinklo als een hoogtepunt in de naoorlogse literatuur: ‘De eerste vier bladzijden van De opdracht behoren tot de mooiste van de Nederlandse literatuur. Het is een roman zonder weerga. Dit is geen boek over de kleine Hollandse onderwerpjes, maar een roman over de grote existentiële thema’s: macht, liefde, seksualiteit, bewondering, het geloof, identiteit, de verhouding tot de ander. In zijn romans maar ook in essays zoals het belangwekkende Wij zullen aan God gelijk zijn, toont hij zich als een uniek denker en een weergaloze stilist. Zoals Te Gussinklo is er geen tweede.’

Wessel te Gussinklo werd geboren in Utrecht, studeerde psychologie in Utrecht en Zürich. Rond zijn twintigste begon hij met schrijven. In de twintig jaar hierna verschenen een novelle en diverse essaybundels. Pas in 2014 kwam er weer een nieuwe roman: Zeer helder licht. In de roman leidt Te Gussinklo ons naar het Utrecht van de jaren zeventig. Te Gussinklo woonde tot 2007 in Utrecht, sindsdien woont hij in Zeeland. Zijn oeuvre is nog altijd sterk verbonden met de stad Utrecht.

De C.C.S. Croneprijs is eerder uitgereikt aan Manon Uphoff, Ronald Giphart, Arthur Japin, Ingmar Heytze, Guillaume van der Graft, Stephan Enter en Esther Jansma.

Het oeuvre van Wessel te Gussinklo wordt uitgegeven door uitgeverij Koppernik. Een niet onbelangrijk deel van zijn werk, waaronder bijvoorbeeld de genoemde roman De opdracht, kwam mede tot stand met beurzen van het fonds.

Links: