nieuws

Vierde bekroning voor La Superba

1 december 2016

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) kent de Prozaprijs 2016 toe aan Ilja Leonard Pfeijffer. Hij krijgt de prijs voor de roman La Superba, die in 2013 bij De Arbeiderspers verscheen. De literaire prijs bedraagt 5.000 euro en bekroont een Nederlandstalig prozawerk uit de periode van 2011 tot 2015. De uitreiking zal plaatsvinden op 21 december in het Academiegebouw in Gent.

De jury, bestaande uit Hugo Brems (voorzitter), Piet Couttenier, Luc Devoldere, Bart Vervaeck, Erik Vlaminck, schrijft:

La Superba is een boek dat fascineert en afstoot, dat ontroert en bij momenten doet walgen, dat choqueert en dat verontrust, dat doet nadenken en doet lachen. Een roman die je niet loslaat. Reden genoeg om het te bekronen met de prozaprijs van de KANTL.

De prozaprijs van de KANTL werd eerder toegekend aan Stefan Brijs (De engelenmaker, 2006) en Arnon Grunberg (Tirza, 2011).

 La Superba werd reeds bekroond met de Libris Literatuurprijs 2014, en in 2015 met de Inktaap en de Tzum-prijs. De roman kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds en werd met succes in het buitenland onder de aandacht gebracht: vertalingen zijn er in het Engels, Duits en Macedonisch. Bij verschijnen van de Engelse uitgave maakten Pfeijffer en zijn vertaler Michelle Hutchinson in maart een tour langs verschillende Amerikaanse steden.

 ####Meer informatie