nieuws

De Schwob-actie 2017: groter dan ooit

Een literaire rondreis in 10 boeken

23 november 2016

Op 15 januari 2017 start de zesde Schwob-actie: tien uitgeverijen en een honderdtal boekhandels slaan de handen ineen om samen met Schwob de mooiste vergeten klassiekers uit de twintigste eeuw te introduceren bij de Nederlandse en Vlaamse lezer. De actie zal zich voor het eerst over heel 2017 uitspreiden. Een tweede primeur is dat bij de aftrap van de actie maar liefst 28 leesclubs georganiseerd worden.

Op zondag 15 januari start de Schwob-actie met de Dag van de herontdekte klassieker en 28 leesclubs door het hele land, in onder meer Groningen, Maastricht, Eindhoven, Haarlem, Haren, Purmerend, Schiedam, Castricum, Santpoort-Noord en Heemstede.

Voor het eerst zal er ook in Amsterdam een groots leesclubfestival zijn rond de tien titels. Zowel de Amsterdamse uitgeverijen en boekhandels als het Letterenfonds zelf zetten die dag hun deuren open voor de Nederlandse lezer. Boekhandel Waterstones biedt een leesclub voor Engelse lezers rond de roman van Khushwant Singh. Deze unieke namiddag wordt in Amsterdam afgesloten met een Schwobfest in het Volkshotel met feestelijke borrel en literaire quiz. De kaartverkoop is reeds gestart.

Alle leesclubs worden begeleid door bekende schrijvers, critici of uitgevers. Op deze dag zullen onder anderen uitgever Christoph Buchwald, auteurs Ernest van der Kwast en Roman Helinski, en de critici Elsbeth Etty, Arnold Heumakers en Jet Steinz aantreden als ambassadeur. Ook de vertalers van de Schwob-titels zullen waar mogelijk bij de leesclubs aanwezig zijn.

De Schwob-lijst biedt ook dit jaar weer literatuur uit alle delen van de wereld. De boeken brengen de lezer van Kabylische dorpjes in Algerije naar de grootstad New York, van de Nederlandse gemeenschap New Holland in Illinois naar de warme zomers van Sicilië en India, en verder.

De 10 herontdekkingen van 2017

In tegenstelling tot vorige jaren zal iedere maand tussen januari en november 2017 één boek uit de selectie bij de boekhandels met presentaties in de kijker worden gezet.

Januari: Joseph Mitchell McSorley’s wonderbaarlijke saloon (Van Oorschot, vertaling Dirk-Jan Arensman)
Februari: Franz Werfel Het bleekblauwe handschrift van een vrouw (Vrijdag, vertaling Marc Rummens)
Maart: Edna Ferber Het purperen land (Nieuw Amsterdam, vertaling Lisette Graswinckel)
April: Bernard Malamud De fikser (Meulenhoff, vertaling M. en L. Coutinho)
Mei: Elio Vittorini De rode anjer (Cossee, vertaling Emilia Menkveld)
Juni: Mouloud Mammeri Het verlaten land (Jurgen Maas, vertaling Hester Tollenaar)
Juli en augustus: Khushwant Singh Trein naar Pakistan (Hollands Diep, vertaling Ankie Blommesteijn, verschijnt juni 2017)
September: Jean Raspail De ontscheping (De Blauwe Tijger, vertaling Jef Elbers)
Oktober: Virginia Woolf De jaren (Athenaeum, Polak & Van Gennep, vertaling Barbara de Lange)
November: Angela Rohr Kamp (De Arbeiderspers, vertaling Izaak Hilhorst)

covers

Dag van de herontdekte klassieker: zondag 15 januari 2017

Amsterdam:
14.00 – 16.00: Elf leesclubs in het centrum van Amsterdam en in Buitenveldert met Ernest van der Kwast, Chris Keulemans, Elsbeth Etty, Arnold Heumakers, Jet Steinz, Theo Hakkert e.a., locaties: boekhandels, uitgeverijen en het Letterenfonds.
16.00 – 20.00: Schwobfest met tien ambassadeurs, literaire quiz en feestelijke borrel, locatie: het Volkshotel, Wibautstraat 150, Amsterdam.
Toegang: 5 euro voor een leesclub incl. welkomstdrankje bij Schwobfest; kaarten zijn verkrijgbaar bij de deelnemende Amsterdamse boekhandels.

Haarlem / Heemstede / Santpoort-Noord:
14.30 – 16.30: Zes leesclubs onder leiding van ambassadeurs in de boekhandels in Haarlem, Heemstede en Santpoort-Noord.

Maastricht:
14.00 – 16.00: Vier leesclubs door heel Maastricht met Christoph Buchwald, Koen Eykhout, Roman Helinski, Bart Jan de Graaf en Jet van Aalst.
16.00 – 18.00: Feestelijke borrel.
Toegang: 25 euro incl. boek en drankje, verkrijgbaar bij boekhandel Dominicanen.

Castricum, Eindhoven, Groningen, Haren, Purmerend, Schiedam:
14.00 – 16.00: Telkens één leesclub in de boekhandels Laan, Van Piere, Boomker, Het Leesteken en Post Scriptum, en twee leesclubs bij Boekhandel Van der Velde in Groningen.
Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de boekhandel.

De deelnemende boekhandels met leesclubs zijn: Athenaeum Roeterseiland, Island Bookstore, Plantage Overtoom, De Amsterdamse Boekhandel, Van Rossum en Waterstones in Amsterdam. Athenaeum, De Vries, Kennemer Boekhandel en Gillissen & Co in Haarlem. Elders in Nederland: Blokker (Heemstede), Bredero (Santpoort-Noord), Boomker (Haren), Dominicanen (Maastricht), Het Leesteken (Purmerend), Post Scriptum (Schiedam), Kantoorboekhandel Laan (Castricum), Van Piere (Eindhoven) en Van der Velde (Groningen).

Meer informatie over alle titels, locaties, begintijden en ambassadeurs: www.schwob.nl/actie. Ook de activiteiten rond de titel van de maand zijn hier te vinden; deze worden tijdens de actie steeds aangevuld.

Meer informatie:

Voor meer informatie over Schwob in het algemeen en de Schwob-actie van 2017 kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, met Alexandra Koch (hoofdredacteur Schwob), e-mail: a.koch@letterenfonds.nl, tel 020 520 73 35 of met Hanneke Marttin (communicatie), e-mail: h.marttin@letterenfonds.nl, tel 020 520 73 00.

Over Schwob en het Nederlands Letterenfonds:

Schwob is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds. Schwob brengt vergeten of nog onontdekte klassiekers onder de aandacht van uitgevers en lezers. schwob.nl

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland. www.letterenfonds.nl