agenda

KVB Boekwerk

Seminar innovatie in de boekensector

19 januari 2017

Op 19 januari 2017 organiseert KVB Boekwerk het seminar “Met het oog op morgen” over innovatie in de boekensector. KVB Boekwerk geeft inzicht in ontwikkelingen op het gebied van innovatie en stimuleert de dialoog over innovatie in de boekensector. Het seminar vindt plaats in het NEMO Science Museum in Amsterdam.

Op welke manier werkt het boekenvak aan vernieuwingen in een sterk veranderende wereld? Met welke kansen en ontwikkelingen op het gebied van innovatie houden de ondernemers zich bezig? Wat is het innovatievermogen van het boekenvak en hoe kan dit verder vergroot worden? Tijdens het seminar nemen verscheidene sprekers ons mee langs diverse onderwerpen rondom innovatie. Internationaal expert Jeff Povlo schetst de ontwikkelingen en mogelijkheden van community building. Jorij Abraham, program manager van het onderzoeksprogramma ShoppingTomorrow, richt zich op de retail en presenteert de highlights van vier jaar onderzoek. Max Haring neemt dit jaar de Tiele-lezing voor zijn rekening, hij duikt in het fenomeen Open Access en Paulien Dresscher neemt ons mee op een reis langs inspirerende interactieve projecten. Daarnaast worden er innovatie-cases uit het boekenvak gepresenteerd, waarbij zowel de boekhandelaar, de auteur en de uitgeverij aan bod komt. Martin Voigt, coördinator van Renew the Book, zal aanwezig zijn om hun Innovation Grid te presenteren. Lees hier meer over de sprekers en hun onderwerpen.

Tijdens het seminar verzamelt KVB Boekwerk inzichten en onderwerpen van deelnemers die als input dienen voor een innovatie-agenda voor de boekensector. Het seminar van KVB Boekwerk komt in plaats van het jaarlijkse symposium van de KVB.

Digitale ontwikkelingen

Nieuwe media bieden nieuwe mogelijkheden en ze verscherpen je blik op de oude media. Paulien Dresscher verkent al jaren de mogelijkheden van nieuwe media en de digitale cultuur. Zij zal tijdens het seminar vertellen hoe de digitale ontwikkelingen ook de boekensector kunnen inspireren.

Puzzling Poetry en Tafelgeheim

In de foyer zullen twee literaire games gedemonstreerd worden die ontwikkeld zijn voor het Vlaams-Nederlands gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016: de app Puzzling Poetry van dichter Lucas Hirsch en Studio Louter en de virtual reality Tafelgeheim van Sara Kolster en Jaap Robben.

Praktische informatie

Het seminar vindt plaats in het NEMO Science Museum in Amsterdam op donderdag 19 januari van 13.30 tot 17.00 uur. Aansluitend vindt de CPNB Nieuwjaarsborrel plaats. Op de website van KVB Boekwerk is alle informatie te vinden over de sprekers, het programma en het aanmelden.

Jurriaan Rammeloo (KVB Boekwerk), foto: Katarina Ivanisevic

KVB Boekwerk

KVB Boekwerk is het kennis- en innovatieplatform voor de boekensector. De kernpartners zijn: de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb), Stichting Lezen, de stichting Collectieve Promotie van het Nederlandse Boek (CPNB) en het Nederlands Letterenfonds.

Links