nieuws

Beste Groninger Boek voor Oosterhoff

11 november 2016

Tonnus Oosterhoff won met zijn roman Op de rok van het universum (De Bezige Bij) de prijs voor het Beste Groninger Boek 2016 in de categorie fictie. De prijsuitreiking vond plaats tijdens festival Het Grote Gebeuren. Voor het schrijven van de roman ontving Oosterhoff een beurs van het Letterenfonds. Met Biografie van het Gronings. De taal van Groningen in 1001 stukken won Siemon Reker de prijs in de categorie non-fictie.

De jury over Op de rok van het universum:

“Het is zo’n belangrijk boek wat ons betreft, dat we het een heel groot publiek gunnen om er kennis mee te maken. Bijzonder, en als je door de eerste stukken heen bent ook van grote schoonheid en zeggingskracht.”

Andere genomineerden in de categorie fictie waren Wouter Godijn voor De liefdesmachine (Atlas Contact), Vamba Sherif voor De zwarte Napoleon (De Geus) en Barbara Stok voor Toch een geluk (Nijgh & van Ditmar).

De winnaars kregen een door kunstenaar Oscar Venema en dichter Rense Sinkgraven gemaakt kunstwerk getiteld ‘Uno Basta’. De jury voor het Beste Groninger Boek bestond dit jaar uit Eddy de Jonge, directeur Groninger Archieven, Hub. Hermans, emeritus hoogleraar Romaanse Talen en Culturen, en Jacqueline Roelofs, manager Bibliotheken bij Biblionet Groningen.