nieuws

Zeeuwse prijs voor biograaf Arjen Fortuin

7 november 2016

Arjen Fortuin ontving 5 november jl. de Zeeuwse Boekenprijs 2016 voor zijn biografie Geert van Oorschot, uitgever (Van Oorschot, 2015). Voor het schrijven van deze biografie kende het Letterenfonds hem in 2008 een beurs toe.

De jury stelde: “In zijn doorwrochte biografie weet Arjen Fortuin een levendig beeld te scheppen van de markante en flamboyante uit Vlissingen afkomstige uitgever en auteur Geert van Oorschot, die na de Tweede Wereldoorlog een van de belangrijkste Nederlandse literaire uitgeverijen leidde die bekend werd met grote talenten als Hermans en Reve en de prestigieuze Russische Bibliotheek. Fortuin schreef een wetenschappelijk boek dat opvalt door zijn leesbaarheid en lichte toets. Je kunt de Zeeuw uit Zeeland halen maar Zeeland niet uit de Zeeuw. Zo schonk Van Oorschot kort voor zijn dood zijn persoonlijke bibliotheek aan de openbare leeszaal van zijn geboorteplaats. Hij was al een sierzeeuw maar nu is het geboekstaafd dankzij Fortuin.”

De jury bestond dit jaar uit Han Polman, Commissaris van de Koning en voorzitter; Paul van der Velde, hoofdredacteur van het Zeeuws Tijdschrift en secretaris ZBP; Jacqueline Bel, hoogleraar literatuurwetenschappen VU Amsterdam; Jan van Damme, redacteur PZC; Perry Moree, directeur ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en Barber van de Pol, schrijfster en publiciste. De algehele organisatie van de ZBP is in handen van het Zeeuws Tijdschrift en ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Fortuin deelt de prijs met Chris de Stoop, van wie Dit is mijn hof (De Bezige Bij, 2015) werd bekroond.

Interview (start op 27’05”) met Arjen Fortuin over Geert van Oorschot, uitgever in de literaire talkshow Letteren &cetera van NPO Cultura.