agenda

Poëzieweek

26 jan-1 februari 2017

Van 26 januari tot en met 1 februari 2017 loopt de Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. Thema van dit jaar is humor: speciale aandacht gaat naar gedichten die op de lachspieren werken, uit hilariteit, herkenbaarheid of ironie. Dichters gebruiken humor soms in de vorm van ironie of spot om een maatschappelijke wantoestand aan te klagen. Humor is bovenal een manier om met de meerduidigheid der dingen om te gaan, en dat is bij poëzie niet anders…

Jules Deelder (Rotterdam-Overschie, 1944), zal het Poëziegeschenk 2017 schrijven. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. Aan de vooravond van de Poëzieweek wordt in Nederland voor de 23ste keer de VSB Poëzieprijs uitgereikt en in Vlaanderen de Herman de Coninckprijs.

Boek een Dichter

In het kader van de Poëzieweek biedt het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met de Schrijvers School Samenleving (SSS) de mogelijkheid om tegen een speciaal Poëzieweektarief een dichter te boeken. ####Boek een dichter In samenwerking met Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) organiseert het Nederlands Letterenfonds de actie Boek een Dichter. Doel is om een breed publiek kennis te laten maken met poëzie. De actie biedt boekhandelaren, bibliothecarissen en docenten in Nederland de mogelijkheid een dichter te boeken tegen gereduceerd tarief. Gezien het grote succes van het Boek een Dichter-programma in 2016 - met 113 optredens bijna een verdubbeling in vergelijking met 2013 - heeft het Letterenfonds besloten het budget voor de actie eenmalig te verhogen. Dichters kunnen uitgenodigd worden tegen het speciale Poëzieweektarief voor voordrachten die plaatsvinden van 1 januari tot en met 1 februari 2017. Lees hier meer over het Boek een Dichter-programma.

Nieuwe Dichter des Vaderlands

Aan de vooravond van de Poëzieweek, 25 januari, neemt Anne Vegter afscheid als Dichter des Vaderlands. Vier jaar heeft ze zich gewijd aan de rol van ambassadeur voor de poëzie en woorden gegeven aan vele gebeurtenissen van nationaal belang. Tijdens haar afscheid stelt Anne Vegter haar opvolger voor.

Meer informatie